Irakiin perustettiin vankileiri Isis-taistelijoiden perheille

Avustusjärjestöt eivät saaneet tietoa perheenjäsenten siirrosta.

Kuva: AOP

Irakin viranomaiset ovat sijoittaneet noin 1 400 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä leiriin Mosulin kaupungin pohjoispuolelle. Irakin viranomaiset vahvistavat asian uutistoimisto Reutersille.

Sijoitettu joukko koostuu pääosin ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden vaimoista ja lapsista.

Perheenjäseniä oli tähän saakka pidetty telttaleirissä Mosulin eteläpuolella Hammam al-Alilissa. Uusi sijoituspaikka on kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Tal Keif.

Hammam al-Alilissa perheitä auttaneet avustusjärjestöt olivat hyvin huolissaan ihmisten kohtalosta, sillä ne eivät olleet saaneet siirrosta mitään tietoa ennakkoon.

– Me emme saaneet tietoa, mihin perheet oli siirretty, emmekä tiedä, onko heille järjestetty avustusta ja suojelua, sanoi Norjan pakolaisneuvoston (NRC) tiedottaja Melany Markham.

Perheenjäsenet olivat aiemmin kertoneet, että he olivat kauhuissaan ajatuksesta, että he joutuisivat lähtemään leiristä ja joutuisivat Irakin armeijan joukkojen armoille. 

Irakin viranomaiset kertoivat, että siirto tehtiin, koska Tal Keifissä olosuhteet ovat paremmat. Telttojen sijaan ihmiset pääsevät asumaan kiinteisiin rakennuksiin.

Leiriä valvovat irakilaiset poliisit.

Sijoitetut ovat lähtöisin mm. Turkista, Venäjältä, Tadzhikistanista ja Azerbaidzhanista.

He olivat asuneet Mosulissa sen jälkeen, kun Isis valtasi sen 2014. Kun Irakin armeija aloitti hyökkäyksen Mosuliin, perheet siirtyivät Tal Afariin lähelle Syyrian rajaa. Kun armeija valtasi senkin, he jäivät vangeiksi.