Norjalainen poliisipäällikkö sai ennätystuomion huumeringin avustamisesta

Norjan poliisin erikoisjoukkojen päällikkö sai 21 vuoden vankilatuomion. Tuomion mukaan poliisi auttoi salakuljettamaan Norjaan noin 14 tonnia huumeita.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
Eirik Jensen.
Heiko Junge / AOP

Norjassa Oslon käräjäoikeus on tuominnut paikallisen poliisin erikoisjoukkojen päällikön Eirik Jensenin (siirryt toiseen palveluun) 21 vuodeksi vankilaan lahjusten vastaanotosta ja huumeiden salakuljettamisesta.

Tuomioistuimen mukaan Jensen avusti ryhmää, joka toi Norjaan liki 14 tonnia kannabista. Lisäksi Jensen vastaanotti lahjuksia kaikkiaan lähes 225 000 euron arvosta.

Tuomio on ankarin, minkä tuomioistuin voi kyseisistä rikoksista langettaa. Yksi tuomion ankaruuden syistä vaikuttaa olevan se, että Jensen oli korkea-arvoinen poliisipäällikkö, jolla oli pääsy poliisin salaisiin tietoihin.

Tuomioistuimen mukaan on poikkeuksellista, että korkea-arvoinen poliisi on useiden vuosien ajan osallistunut rikolliseen toimintaan ja avustanut yhtä Norjan suurimmista huumeiden salakuljetuksista.

Raju pudotus

Jensen oli kunnioitettu poliisi, joka onnistui epätyypillisillä keinoilla edistämään poliisin ja paikallisten rikollisjengien suhteita. Osittain siksi Jensenin pudotus oli raju, kun hänet pidetettiin vuonna 2014 epäiltynä yhteistyöstä paikallisen kannabisparonin kanssa.

Jensenin pidätys perustuu pitkälti kyseisen huumekeisarin todistukseen. Mies sanoo, että hän maksoi Jensenille 500 Norjan kruunua jokaiselta Norjaan salakuljetetulta huumekilolta.

Myös Norjan poliisi on omissa tutkimuksissaan löytänyt useita viitteitä siitä, että Jensen on osallistunut rikolliseen toimintaan. Poliisin omissa tutkimuksissa Jensenille on maksettu liki kaksi miljoonaa Norjan kruunua, joiden alkuperää hän ei pysty uskottavasti selittämään.

60-vuotias Jensen jäi eläkkeelle viime vuonna.