Näiden ongelmien takia Fennovoiman ydinvoimala myöhästyy: Suunnitelmia puuttuu, johtamiskulttuurissa puutteita

Säteilyturvakeskus ei ole pystynyt laatimaan turvallisuus-arviota voimalasta puuttuvien dokumenttien vuoksi.

Fennovoima
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.Fennovoima

Ydinvoimayhtiö Fennovoima ei ole pystynyt toimittamaan Säteilyturvakeskukselle läheskään kaikkia rakentamislupaan tarvittavia dokumentteja. Fennovoima on toistuvasti myöhästynyt suunnitelmien toimittamisessa Stukille, joka laatii laitoksesta turvallisuusarvion.

Fennovoima ilmoitti tänään, ettei se enää oleta saavansa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupaa ensi vuonna. Uusi tavoite on nyt vuodessa 2019.

Stukin ydinvoimalaitosten valvontaosaston apulaisjohtaja Tapani Virolainen pitää uutta tavoitetta saavutettavana.

– Nyt kaikki riippuu siitä, missä tahdissa Fennovoima toimittaa meille suunnitelmiaan, kuinka hyvälaatuisia ne ovat ja kuinka hyvin suomalaiset turvallisuusvaatimukset niissä täyttyvät, Virolainen toteaa.

Virolaisen mukaan turva-arviota varten vaadittavista suunnitelmista puuttuu yhä "merkittävä osa". Fennovoiman oli tarkoitus toimittaa Stukille huomattava osa dokumenteista jo ennen syksyä, mutta mitään ei kuulunut. Nyt seuraava iso odotus kohdistuu vuodenvaihteeseen ja keväälle.

– Me emme niiden perään aktiivisesti kysele. Fennovoimalla on tiedossa kaikki, mitä lupaan tarvitaan, Virolainen sanoo.

Hän painottaa, ettei rakentamislupavaiheella ole lakiin säädettyä takarajaa. Aikataulutavoitteet ovat Fennovoiman periaatepäätösvaiheessa päättäjille antamia lupauksia.

– Me käsittelemme tätä sitä mukaa, kun meille toimitetaan tietoja.

Stukilta kuluu turvallisuusarvion tekemiseen noin puolitoista vuotta, jos kaikki tarvittavat tiedot toimitetaan kerralla ja laitos täyttää suomalaiset turvallisuusvaatimukset.

Ongelmia turvallisuuskulttuurissa

Stuk nosti jo noin kaksi vuotta sitten esille ongelmia Fennovoiman turvallisuuskulttuurista. Parannettavaa löytyi muun muassa johtamiskulttuurista ja korkeimman johdon ydinvoimalaosaamisesta.

Tuolloin Fennovoimasta luvattiin muutoksia. Tänä syksynä selviää, onko muutoksia tapahtunut, kun Stukin VTT:ltä tilaama arvionti valmistuu.

– Fennovoiman osalta tilanne on jonkin verran parantunut. Se kuinka paljon, selviää selvityksen valmistuttua, Virolainen kertoo.