Videollaan miljoonat ihmiset herättänyt suomalaistutkija haluaa kuvata ilmastonmuutosta helposti – "Se menee aina vaikeammaksi ymmärtää"

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipposta on pyydetty muun muassa visualisoimaan otsonikerroksen muutoksia YK:n ilmasto-ohjelmaan.

ilmastonmuutos
Antti Lipponen.
Sakari Partanen / Yle

Kuopiolainen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen räjäytti pankin elokuussa, kun hän julkaisi Twitterissä tekemänsä videon maailman lämpötilakehityksestä.

Video esittää ilmaston lämpenemisen vuosina 1900–2017. Videon lähteenä oli NASAn avoin data maailman keskilämpötiloista. Siitä tuli ilmiö – tekijä itse sanoo lopettaneensa katselukertojen laskemisen kymmenen miljoonan kohdalla.

– Paljon on tullut palautetta ja pääosin positiivista. Ihmiset ovat olleet innoissaan, että monimutkainen lämpötiladata on saatu yleisesti ymmärrettävään muotoon, sanoo Lipponen.

Se onkin asia, jota pienhiukkasia työkseen tutkiva Lipponen haluaa tehdä. Hän haluaa valottaa ilmastonmuutosta tavallisille ihmisille helposti ymmärrettävien esimerkkien avulla.

Grafiikka ilmaston lämpenemisestä vuonna 2016.

Äskettäin Lipposta pyydettiin visualisoimaan otsonikerroksen muutoksia YK:n ilmasto-ohjelmaan samaan tapaan kuin ilmastonmuutosvideossa. Tavoitteena oli saada selkeästi esille esimerkiksi otsoniaukon kutistuminen.

Toinen suomalaistutkijaa kiinnostava aihe on hiilidioksidin kuvaaminen. Hän haluaisi visualisoida vaikkapa hiilidioksidin ja lämpötilan välistä yhteyttä. Helposti tajuttavien ilmastonmuutosvideoiden tekeminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista – muutenhan niihin törmäisi netissä tämän tästä.

– Videoihin on vaikea saada kaksi asiaa yhtä aikaa. Se menee aina vaikeammaksi ymmärtää. Siihen voisi keksiä jonkin uuden tavan.

"Nettikeskustelu on aika paljon mielipiteisiin pohjautuvaa"

Hurrikaani Jose.
Lipposen työkoneellaan tutkima satelliittikuva syyskuussa riehuneesta hurrikaani-Josesta. Hurrikaanin silmää esittävä kuva on niin tarkka, että siinä näkyvät meren vaahtopääaallotkin.Antti Lipponen

Ilmastonmuutos kiehtoo Lipposta, sillä siihen liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä. Toisaalta se on ilmiö, joka koskettaa meitä kaikkia.

– Tarvitaan lisää tutkimusta, että miten ilmastonmuutos käyttäytyy tulevaisuudessa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat, hän sanoo.

Olisi hienoa löytää jokin iso asia tai nähdä se uudella tavalla niin, että sillä olisi merkitystä kaikkien elämässä.

Antti Lipponen

Lipponen seuraa tiiviisti ilmastosta ja säästä sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Itse hän ei kuitenkaan osallistu siihen aktiivisesti.

– Se keskustelu on aika paljon mielipiteisiin pohjautuvaa. Mielestäni nämä asiat pitäisi ottaa faktoihin pohjautuen.

Tutkimuskohteena pienhiukkaset

Kuopiossa koulunsa käynyt Antti Lipponen on koulutukseltaan fyysikko. Hän väitteli Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan laitokselta vuonna 2014. Väitöstutkimuksen aiheena oli teollisuusprosessien tomografiakuvantamiseen liittyvien laskentamenetelmien kehitys.

Lipponen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksella vuodesta 2016 lähtien. Hän on keskittynyt työssään etenkin aerosolien eli ilmakehän pienhiukkasten kaukokartoitukseen liittyvien laskentamenetelmien kehitykseen.

Antti Lipponen.
Sakari Partanen / Yle

Käytännössä Lipponen seuraa ilmakehän pienhiukkasia satelliittikuvista ja määrittelee, paljonko pienhiukkasia on maan pinnan ja satelliitin välissä.

Tutkimustyö saattaa viedä Lipposen myös maailmalle joksikin aikaa. Ainakin lyhyt työjakso ulkomailla kiinnostaa ja myös vierailuja on jossain vaiheessa mahdollisesti edessä.

– Ilmastotutkimuksessa on niin paljon mitä voi tehdä. Olisi hienoa löytää jokin iso asia tai nähdä se uudella tavalla niin, että sillä olisi merkitystä kaikkien elämässä.

Lue myös:

Suomalaistutkijan pysäyttävä video ilmastonmuutoksesta leviää maailmalla – Australiasta erikoinen pyyntö

Docventures: Kaikki mitä sinun pitää tietää ilmastonmuutoksesta