Ilmasto lämpeni hitaasti 15 vuotta – nyt nousu on taas rajua

Britannian ilmatieteen laitoksen mukaan ihmisen toimet lämmittävät ilmastoa, mutta Tyynen valtameren ilmiöt hidastavat tai nopeuttavat lämpenemistä.

ilmastonmuutos
Jääkarhu katsoo kameraan
Jääkarhujen elinolosuhteet heikkenevät nopeasti merijään huvetessa.Andy Rouse / AOP

Ilmastotutkijat ovat todenneet, että noin 15 vuotta kestänyt hidas vaihe maapallon ilmaston lämpenemisessä on päättynyt ja ilmasto lämpenee jälleen erittäin nopeasti.

Britannian ilmatieteen laitoksen Met Officen raportissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että suunnilleen vuosien 1999 ja 2014 välisenä aikana maapallon ilmasto lämpeni vain vähän.

Tämän jälkeen lämpeneminen on ollut nopeaa, eli samankaltaista kuin 1900-luvun viimeisinä vuosina. Vuosina 2015 ja 2016 globaalit keskilämpötilat olivat mittaushistorian korkeimmat.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Met Office painottaa, että näinä vuosina ilmasto on ollut keskimäärin yhden asteen lämpimämpi kuin ennen teollistumisen alkua. Pariisin ilmastokokouksessa 2015 maailman maat sopivat, että lämpeneminen pidetään alle kahdessa asteessa ja lämpenemisen pysäyttämistä 1,5 asteeseen tavoitellaan.

Uusien mittaustulosten valossa nämä tavoitteet ovat entistäkin vaikeampia saavuttaa ja tarvittavilla toimenpiteillä on entistäkin enemmän kiire.

Taustalla Tyyni valtameri

Met Officen mukaan ilmaston lämpenemisen hidastuminen oli seurausta Tyynen valtameren oskillaatioilmiöstä (Pacific Decadal Oscillation, PDO). Se on hyvin pitkäaikainen, luonnollinen ilmiö, jossa valtameren pintavedet vuoroin lämpenevät, vuoroin viilenevät.

PDO oli pitkään viileässä, negatiivisessa vaiheessa, mutta vuoden 2014 tienoilla se kääntyi lämpimään, positiiviseen vaiheeseen.

Tyyni valtameri on niin suuri, että sen muutokset vaikuttavat koko maapallon ilmastoon. Viileässä vaiheessa se kykeni hillitsemään ihmisen aiheuttaman lämpenemisen lähes tyystin.

Nyt kun oskillaatio on toisessa ääripäässä, on lämpeneminen vastaavasti nopeampaa.

El Niño ja La Niña

Tyynenmeren oskillaatiota ei pidä sekoittaa toiseen samalla merialueella tapahtuvaan sääilmiöön, El Niñoon ja sen vastakkaisilmiöön La Niñaan. Merialuetta lämmittävä El Niño oli voimassa viime ja toissa vuonna, ja se myötävaikutti siihen, että vuodet olivat ennätyslämpimiä.

Tällä hetkellä Tyynellämerellä vallitsee La Niña -ilmiö, joka vaikuttaa viilentävästi itäisellä Tyynellämerellä. Siksi tästä vuodesta ei ole tulossa ennätyslämmintä, sanoo Met Office tiedotteessaan.

Lähteet: Reuters, Yle