Satonäkymät ovat nyt harvinaisen surkeat - korjaamatta jäävän sadon arvo jopa 200 miljoonaa euroa

Poutasäätä toivotaan sadon pelastajaksi.

maanviljely
Ohraa pellossa.
Simo Pitkänen / Yle

Syyskuun vaihtelevat säät ovat tehneet isoa vahinkoa viljasadolle ja hidastaneet puintien etenemistä koko maassa. Viljelijäjärjestö Pro Agrian kasvukatsauksen mukaan merkittävä osa sadosta jää väistämättä korjaamatta, ja osa sadosta on heikkolaatuista.

Syyskuussa lähes koko maassa on satanut tavallista enemmän ja sadepäiviä on ollut 10–14. Märkyyden vuoksi maan kantavuus alkaa jo olla heikoilla.

Korjaamatta jäävän sadon arvo koko maassa on Pro Agrian mukaan vähintään 150–200 miljoonaa euroa, ja yksittäisten tilojen taloudelliset vahingot ovat viljelijäjärjestön mukaan huomattavia.

"Välttävää", "heikkoa"

Rukiin puinnit on saatu päätökseen ainoastaan Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella 5–20 prosenttia rukiista on puimatta, muualla maassa 30–50 prosenttia.

Suuressa osassa maata ruissadosta ennakoidaan tasoltaan vain tyydyttävää. Uudellamaalla sato on määrältään hyvä, mutta Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa välttävä.

Syysvehnä on saatu puitua kokonaan vain Pohjois-Karjalassa, jossa sitä viljellään vähän. Myös Kymenlaaksossa syysvehnä on pitkälti puitu, mutta muualla Etelä-Suomessa yhä puimatta on 10–30 prosenttia. Sadon laatu arvioidaan välttäväksi Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

Kevätviljoissa pisimmällä on ohran puinti. Ohrasta korjaamatta arvioidaan jäävän Etelä-Suomessa 5–10 prosenttia ja maan keskiosassa neljännes tai kolmannes. Määrältään hyvää ohrasatoa odotetaan vain Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Muualla sato on näillä näkymin enimmäkseen tyydyttävällä tasolla. Ohrasadon laadussa on isoa vaihtelua.

Toiveissa poutaa, ennusteissa sadetta

Kauraa on puitu suurimmassa osassa maata vasta 10–25 prosenttia, ja lähes koko maassa peltoon on jäämässä ainakin 20–30 prosenttia sadosta. Sadon laatu arvioidaan hyväksi vain Satakunnassa. Määrän suhteen hyvää kaurasatoa odotetaan Satakunnassa ja Kaakkois-Suomessa.

Kevätvehnän puinnit ovat vasta aivan alussa. Määrän suhteen luvassa on suurimmassa osassa maata tavanomainen, laadultaan välttävä tai tyydyttävä kevätvehnäsato.

Rypsinpuinnit on päästy aloittamaan vasta Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kymenlaaksossa. Korjaamatta jäävää sadon osuutta ei vielä osata arvioida. Jos sääolot ovat suotuisat, sadosta ennakoidaan määrän ja laadun suhteen tyydyttävää.

Härkäpavun sadosta kasvustot ovat monilla alueilla vielä tuleentumatta, ja merkittävä osa on vaarassa jäädä korjaamatta. Tällä haavaa sadosta odotetaan määrältään tyydyttävää, mutta laadultaan heikkoa.

Viljelijöiden toiveissa on tulevalle kuukaudelle lämpimiä poutasäitä. Kuluvan viikon sääennuste vaihtelee eri puolilla Suomea, mutta ainakin Pohjanmaalta Itä-Suomeen ulottavalla vyöhykkeellä lähipäivinä on odotettavissa sateita.