Temppeliaukion kirkko kerännyt pääsymaksuilla yli miljoonan – "Emme aavistaneet saavamme niin paljon rahaa turismista"

Töölön seurakunta on kerännyt kirkon pääsymaksuilla jo yli 1,2 miljoonaa euroa. Varoilla palkataan muun muassa uusia oppaita ja kehitetään seurakunnan toimintaa.

Temppeliaukion kirkko
Turisteja Temppeliaukion kirkossa.
Kolmen euron pääsymaksua on peritty vuodenvaihteesta alkaen. Tänä vuonna kirkossa on vieraillut noin puoli miljoonaa turistia. Petteri Sopanen / Yle

Vuoden alusta lähtien Helsingin Temppeliaukion kirkossa vieraileminen on keventänyt kukkaroa kolmella eurolla. Töölön seurakunta on kerännyt kirkon pääsymaksuilla tähän asti yli 1,2 miljoonaa euroa, kertoo ruotsinkielinen Yle Huvudstadsregionen.

Syy sisäänpääsymaksujen keräämiseen on se, että yhä useammat turistit käyvät kirkossa ja kuormittavat sitä. Osa rahasta menee kirkon kulumisen korjaamiseen ja oppaiden palkkaamiseen, mutta rahaa jää myös yli.

Uudella järjestelyllä seurakunta saa turvattua myös tulevia hankkeitaan. Töölön ja Meilahden seurakunnat yhdistyvät vuonna 2019, jolloin seurakunta suunnittelee lisäävänsä toimintaansa Pasilassa.

– Emme aavistaneet saavamme niin paljon rahaa turismista. Yli jäävät rahat menevät henkilökunnan palkkaamiseen uusiin seurakunnan tiloihin Pasilassa, sekä seurakunnan tilojen toiminnan ja kunnon ylläpitämiseen myös tulevaisuudessa, kertoo kirkkoherra Auvo Naukkarinen.

Tasavertaisuuden vuoksi kaikki yli 18-vuotiaat, jotka eivät ole seurakunnan jäseniä, maksavat kolme euroa pääsymaksua.

Auvo Naukkarinen

Naukkarinen kertoo, että aluksi sisäänpääsymaksua oli ajatus kerätä vain suurilta turistiryhmiltä. Järjestely ei kuitenkaan tuntunut reilulta.

– Emme voi rahoittaa turismia kirkollisverolla, sitä varten se ei ole. Tasavertaisuuden vuoksi kaikki yli 18-vuotiaat, jotka eivät ole seurakunnan jäseniä, maksavat kolme euroa pääsymaksua.

Turistit tottuneita pääsymaksuihin

Uusi maksu ei näytä karkottavan matkailijoita, päinvastoin. Vuodenvaihteesta lähtien kirkossa on käynyt noin puoli miljoonaa turistia. Turvallisuussyistä korkeintaan muutama sata ihmistä voi vierailla kirkossa samanaikaisesti.

– Matkailijoiden määrä kasvaa vuosittain noin 100 000 ihmisellä. Suuremmalle määrälle turisteja meille ei yksinkertaisesti ole tilaakaan.

Ruuhkaisina kesäpäivinä turistien on välillä pitänyt odottaa ulkopuolella ja jonottaa kirkkoon. Naukkarisen mukaan päivittäisiä kävijöitä oli kesällä pääsääntöisesti noin kymmenentuhatta.

Kirkon ympärillä turisteja näyttää vilisevän myös kesää hiljaisempana syyspäivänäkin. Paikalle tulleen ruotsalaisen Kristofer Dahlgrenin mukaan sisäänpääsymaksu on ymmärrettävä, sillä turisteista koituu jonkin verran kuluja kirkolle.

Myös kanadalaiset Kate Junaid ja Sarre Junaid hyväksyvät sisäänpääsymaksun, mutta ihmettelevät yhtä asiaa.

– Olemme eläkeläisiä, eikä meille ole alennuksia, Sarri Junaid sanoo.

Lue Huvudstadsregionenin alkuperäinen juttu kokonaisuudessaan Svenska Ylen sivuilta.