Hyppää sisältöön

Uusi arvio: Yli 40 miljoonaa työskentelee orjuuden kaltaisissa oloissa

Joka neljäs nykyaikaisen orjuuden uhri on lapsi. Tahdonvastainen työ keskittyy Aasiaan, pakkoavioliitot Afrikkaan.

Ghanassa köyhät vanhemmat myyvät poikiaan työntekijöiksi kalastajille. Kuva: Tugela Ridley / EPA

Viime vuonna arviolta 40,3 miljoonaa ihmistä eli nykyaikaisessa orjuudessa. Liki 25 miljoonaa ihmistä työskenteli vastoin tahtoaan ja noin 15,4 miljoonaa oli määrätty pakkoavioliittoon.

Tiedot ovat peräisin Kansainvälisen työjärjestön ILO:n  ja kansalaisjärjestöjen tänään julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun). Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihmiskauppaa tarkkailevat järjestöt antavat yhteisarvion nykyaikaisen orjuuden yleisyydestä.

Raportin mukaan kolme neljästä ihmiskaupan uhrista on naisia tai tyttöjä. Joka neljäs nykyaikaisessa orjuudessa elävä on lapsi. Pakkotyö on yleisintä Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, pakkoavioliitot ovat keskittyneet Afrikkaan, raportissa todetaan.

Tahdonvastaisessa työssä olevista noin 16 miljoonaa työskentelee yksityisellä sektorilla ja reilut neljä miljoonaa on viranomaisten määräämässä pakkotyössä. Näiden ihmisten lisäksi lähes viisi miljoonaa on pakotettu seksityöhön. Raportin mukaan arviolta joka viides seksityöläinen on alaikäinen.

Pakkoavioliitoissa 37 prosenttia uhreista on alle 18-vuotiaita.

– Oikeasti termi pakkoavioliitto on hieman harhaanjohtava. Jos katsotaan, mitä ilmiön takana on, sitä voisi kutsua seksiorjuudeksi, huomautti tutkimusjohtaja Fiona David australialaisesta Walk Free -kansalaisjärjestöstä.

Lapsityövoima paljon yleisempää

Nykyaikaisessa orjuudessa olevien ihmisten määrästä on esitetty julkisuudessa useita erilaisia arvioita. Aikaisemmin Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi pakkotyössä olevien ihmisten määräksi noin 21 miljoonaa, neljä miljoonaa vähemmän kuin tuoreessa raportissa.

– Erillaisia numeroita on ollut liikenteessä monia vuosia. Nyt ensimmäisen kerran kaikki tahot ovat tulleet yhteen ja tuottaneet globaalin arvion, jota voidaan käyttää vertailukohtana, ILO:n pakkotyön asiantuntija Houtan Homayounpour sanoi uutistoimisto Reutersille.

Rajanveto orjuuteen rinnastettavan pakkotyön ja hyväksikäytön välillä voi olla vaikeaa. ILO:n julkaiseman erillisen raportin mukaan esimerkiksi lapsityön uhreja on 152 miljoonaa. Heistä suurin osa työskentelee maaseudun perhetiloilla.

Nyt julkaistu raportti perustuu kyselytutkimukseen, jossa haastateltiin 70 000 ihmistä 48 eri maasta.

.
.