Sedät jaksaa heilua – teatterit luottavat ikämiesten vetovoimaan

Sodat ja pulavuodet kokenut Mielensäpahoittaja kuuluu tällä näytäntökaudella monen ammattiteatterin ohjelmistoon.

teatteritaide
Poika (Aki Honkatukia), Mielensäpahoittaja (Pekka Räty), miniä (Hanna Kaskela)
Mielensäpahoittaja (Pekka Räty) vauhdissa. Poika (Aki Honkatukia) ja miniä (Hanna Kaskela) koettavat kestää.Ari Nakari / Teatteri Imatra

Ainakin Oulun, Uudenkaupungin ja Imatran teattereissa sekä valtakunnan päänäyttämöllä Kansallisteatterissa luotetaan Tuomas Kyrön luoman äkäisen vanhuksen vetovoimaan.

Alkuvuonna Mielensäpahoittaja seikkaili myös Tampereella. Niille paikkakunnille, joilla mielensäpahoittajaa ei ole omasta takaa, vanha jyyrä rantautuu Esko Roineen esittämänä kiertueteatterin mukana.

Mikä ammattimaisen vastarannankiiskin ja valittajan edesottamuksissa sitten viehättää?

– Tämä tarinahan on kaikille tuttu, tarina on valtavan syvä ja myös hauska. Että sillä tavalla erinomaisen hyvin perusteltu valinta, sanoo Mielensäpahoittajan Imatralle ohjannut Kimmo Virtanen.

Yllätykset kuuluvat kaikkiin esityksiin

Tuttu näytelmä saa myös yleisön liikkeelle. Virtasen mielestä on vain hyvä, kun katsojilla on ennakkoon käsitys siitä, mitä he tulevat näkemään.

Silti teatterin pitää tarjota yleisölle myös haastetta ja yllätyksiä.

– Esityksen pitää olla omanlainen, siinä pitää näkyä meidän käsialamme. Mielensäpahoittajan pitää lunastaa itsensä teatterina, ettei se ole vaan se romaani, joka on tuotu lavalle, vaan itsenäinen teatteriesitys, sanoo Virtanen.

– Tyhjille katsomoille ei teatteria kannata tehdä, hän kiteyttää.

Lappeenrannan kaupunginteatterissakin luotetaan ikämiesten vetovoimaan.

Vastikään ensi-iltansa saanut Villit Vuodet on iskelmämusiikin tahdissa etenevä tarina 75-vuotiaan sanoittajamestari Vexi Salmen elämästä. Toisena päähenkilönä seikkailee Salmen paras ystävä, jo edesmennyt Irwin Goodman. Esityksessä kuullaan parikymmentä kansan rakastamaa ja Vexin sanoittamaa laulua eri vuosikymmeniltä.

Lappeenrannan kaupunginteatteri Villit vuodet
Villit vuodet on rikkonut katsojaennätyksiä monella näyttämöllä. Lappeenrannan versiossa Vexi Salmea esittää Eero Rannio.Jere Lauha / eKarjala kuvapankki

Villit vuodet jatkaa Lappeenrannassa esitettyjen kotimaisten näytelmien sarjaa. Aiheeltaan ja toteutustavaltaan se on viihteellisempi kuin kevätkaudella nähdyt Terijoella ja Niskavuoren nuori emäntä.

Rillumarei ei ole kirosana

Teatterinjohtaja Timo Sokura ei pidä viihteellisyyttä pahana. Rillumarei ei kuulosta hänen korvissaan lainkaan kirosanalta.

Yksi Sokuran tärkeimmistä tehtävistä on saada teatterin katsojaluvut nousemaan muutaman vuoden takaisista pohjamudista.

– Katsojia vartenhan me teatteria teemme, hän muistuttaa.

Musiikkinäytelmää Sokura pitää yhtenä vaikeimmista taidemuodoista.

– Se on rytmillisesti äärettömän tarkkaa. Ja kun pitää samanaikaisesti laulaa, tanssia ja näytellä, niin se ei ole helpoimmasta päästä näyttelijän työtä missään nimessä, sanoo Sokura.