Kittilässä piilotellaan taas julkisia asiakirjoja

Kittilän kunta päätti maksaa asiakirjoista, joita ei ole virallisesti kunnan hallussa mutta joita kunnan jotkut päättäjät käyttävät hyväksi.

Kittilä
Kittilän kunnanvirasto
Annu Passoja / Yle

Kittilän kunnanhallitus päätti maanantaina ylimääräisessä kokouksessa, että Kittilän kunta maksaa lakiasiantuntija Pertti Eilavaaran jo vuonna 2015 lähettämän laskun. Alkuperäistä laskua ei ole kunnan hallussa, mutta siitä on löytynyt useita karhulaskuja edellisen vt. kunnanjohtajan Kyösti Tornbergin jäätyä eläkkeelle keväällä.

Kittilän kunnanhallituksen päätös on outo siinä mielessä, että virallisesti kukaan ei ole maksettuja asiakirjoja tilannut eikä virallisesti kunta ole saanut niitä koskaan haltuunsa. Kyseessä on järjestyksessään toinen lasku, jonka Eilavaara on lähettänyt Kittilän kunnalle erinäisiä lakiasioita koskevista lausunnoista.

Vaikka virallisesti asiakirjat ovat hukassa, asianajaja Jarmo Juntura suositteli kuitenkin kunnanhallitukselle, että laskut maksetaan. Junturan mukaan niitä on käytetty hyväksi lausunnoissa, joita Kittilän kunta on tehnyt kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittoman irtisanomisen synnyttämässä valituskierteessä.

Päätös toisen tai kolmannen käden tiedon varassa

Kittilän kunnanhallituksessa hallituksen jäsen Raili Fagerholm (vas.) esitti, että Eilavaaran 2. lasku maksetaan. Fagerholmin esitystä kannatti mm. Vilho Molkoselkä (vas.).

Yle Rovaniemi ei ole tavoittanut Fagerholmia kommenttia varten. Molkoselkä sanoo, että hän kannatti Eilavaaran laskun maksamista Junturan lausunnon perusteella. Molkoselkä ei ole nähnyt alkuperäisiä asiakirjoja, joista lasku lähetettiin.

Asianajaja Juntura ei suostunut suoraan kommentoimaan Yle Rovaniemelle sitä, olivatko alkuperäiset asiakirjat hänen käytössään, kun hän teki suosituksen laskun maksamisesta. Juntura lupasi palata asiaan sen jälkeen, kun hän on saanut luvan päämieheltään kommentoida asiaa.

Toistaiseksi Juntura ei ole vastannut, joten edelleen on epäselvää, tekikö Kittilän kunnanhallitus maksatuspäätöksen ns. toisen käden vai kolmannen käden tietojen varassa, kun alkuperäisiä asiakirjoja ei ollut ainakaan kunnanhallituksen käytettävissä.

"Asiakirjat ovat arkistossa" vs. "Ei meillä ole sellaisia asiakirjoja"

Eilavaaran 2. laskuun liittyvistä asiakirjoista liikkuu ristiriitaisia tietoja. Yle Rovaniemen haastattelussa kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) sanoi, että ne ovat kunnan arkistoissa.

Kittilän kunnan kirjaamon mukaan taas mitään tällaisia asiakirjoja ei ole olemassa. Samoin kunnan hallintojohtaja Esa Mäkinen on kiistänyt, että mitään asiakirjoja olisi toimitettu kunnalle.

Vilho Molkoselkä puolestaan kertoo kuulleensa vain huhuja siitä, missä ne saattaisivat olla.

Pertti Eilavaara on lähettänyt Kittilän kuntaan tiettävästi kaksi laskua, jotka liittyvät juridiseen neuvontaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittoman irtisanomisen aiheuttamissa oikeusjutuissa ja mm. entisen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen tekemiin valituksiin.

Laskuja vetkuteltu jo 2½ vuotta

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskustan Kittilän-paikallisjärjestö olisi maksanut Eilavaaran 1. laskun. Eilavaara on vaatinut Kittilän kuntaa poistamaan arkistoistaan kaikki tiedot 1. laskusta sekä siihen liittyvistä asiakirjoista. Poistovaatimuksen käsittely on edelleen kesken Kittilän kunnanhallituksessa.

Eilavaaran 2. lasku oli alun perin 5 040 euroa. Siihen on lisätty myöhemmin lähes tuhat euroa mm. "tosiseikkojen tuntemisen ja taustaan perehtymisen" perusteella. Lisälaskun kanssa kokonaissumma nousee yli 7 100 euroon viivästyskorkoineen ja perintäkuluineen.

Siten Eilavaara on laskuttanut Kittilän kuntaa yhteensä noin 16 000 euron edestä asiakirjoista, jotka on tilattu kunnan nimissä ilman asiallista päätöstä asiasta ja ilman, että kunta asettaa vapaaehtoisesti yhtäkään näistä asiakirjoista julkiseksi.