1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Tutkimus: Suurin osa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti – erityisesti moskovalaiset pitävät meistä

Yli kaksi kolmesta venäläisestä kertoo suhtautuvansa Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Kuva: AOP

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti, selviää Suomen ulkoministeriön ja Moskovan suurlähetystön teettämästä kyselytutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Yli kaksi kolmesta venäläisestä kertoo suhtautuvansa Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti. Yhtä moni arvioi Suomen ja Venäjän suhteet normaaleiksi tai rauhallisiksi.

Suomeen kielteisesti tai erittäin kielteisesti suhtautuu kymmenen prosenttia vastaajista. 16 prosenttia vastaajista arvioi Suomen ja Venäjän välit viileiksi tai jännittyneiksi.

Eniten Suomeen myönteisesti suhtautuvia on nuorissa, pitkälle koulutetuissa ja hyvätuloisissa. Erityisen myönteisesti näyttävät selvityksen mukaan Suomeen suhtautuvan moskovalaiset, joista 88 prosenttia kertoo suhtautuvansa Suomeen hyvin.

Lapsikiistauutisoinnit eivät ole tuhonneet maakuvaa

Tutkimuksessa myös selvitettiin, miten venäläismedian uutisointi Suomen perheoikeudellista tapauksista, joissa osapuolena on ollut venäläistaustaisia henkilöitä, on vaikuttanut Suomen maakuvaan.

Kyselyn mukaan vain noin joka kymmenes venäläinen on havainnut mediasta paljon aineistoa niin kutsutuista lapsikiistoista. Yli puolet vastanneista toteaa, ettei ollut koskaan kuullutkaan asiasta.

Kyselytutkimukseen vastasi kesällä 1 600 ihmistä eri puolilta Venäjää. Vertailua aiempiin vuosiin ei voida tehdä, koska tämänkaltainen tutkimus toteutettiin ensimmäisen kerran Venäjällä.