Nimilaki uudistumassa: Etunimiä voisi olla neljä, yhdistelmänimen voisivat ottaa molemmat puolisot ja myös lapset

Myös avoliitossa elävät voisivat saada yhteisen nimen tai sukunimiyhdistelmän, jos heillä on yhteinen lapsi.

Kotimaa
Lähikuvassa almanakan sivu.
Vienon nimipäivää vietetään kesäkuussa.Kalevi Rytkölä / Yle

Etu- ja sukunimeä koskeva lainsäädäntö muuttuu merkittävästi, jos hallituksen tänään antama lakiesitys menee läpi eduskunnassa.

Kun nykyisin kaksiosaisen sukunimen saa vain toinen puolisoista, tulevaisuudessa molemmat puolisoista ja lapset voisivat käyttää samaa kaksiosaista sukunimeä. Puolisot voisivat edelleen valita myös yhden, yhteisen sukunimen, joka siirtyy sellaisenaan lapselle.

Myös avoliitossa elävät voisivat hakemuksesta saada yhteisen nimen tai sukunimiyhdistelmän, jos heillä on yhteinen lapsi.

Sukupuolisidonnaisuus säilyisi

Etunimiä voisi ottaa jatkossa neljä nykyisen kolmen sijaan, jos esitys toteutuu. Etunimen ei enää tarvitsisi olla kotimaisen nimikäytännön mukainen, vaan ehdotettua uutta etunimeä arvioitaisiin suhteessa kaikkiin Suomessa käytössä oleviin etunimiin riippumatta siitä, minkä maan nimikulttuurista nimi on lähtöisin.

Etunimien sukupuolisidonnaisuudesta ei luovuttaisi eli edelleenkään tytölle ei voisi antaa vakiintunutta pojan nimeä tai pojalle tytön nimeä. Nimet, jotka eivät ole vakiintuneet tyttöjen tai poikien nimiksi, olisivat edelleen molempien sukupuolten käytettävissä.

Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan vuoden 2019 alusta.

Etu- ja sukunimien sääntelyn viisi uudistusta – neljä etunimeä ja sukunimiyhdistelmät sallittaisiin