1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kielet

Kielikokeilu etenee – 2 200 oppilasta voi valita ruotsin tilalle muun kielen, ehdottaa hallitus

Kokeiluun osallistuvan olisi opiskeltava ruotsin tilalla jotakin toista vierasta kieltä. Sampo Terho iloitsee kokeilun etenemisestä, OAJ vastustaa.

kielet
Ruotsin kielen opetusta.
Tommi Parkkinen / Yle

Kokeilu ruotsin kielen valinnaisuudesta perusopetuksessa ja toisella asteella etenee. Enintään 2 200 oppilaalle tulee mahdollisuus osallistua kokeiluun, jossa toisen kotimaisen kielen tilalla voi opiskella jotakin toista kieltä.

2 200 oppilaan kiintiö jaetaan opetuksen järjestäjien haettaviksi tulevilla kokeiluluvilla. Kokeiluun osallistuminen on oppilaalle vapaaehtoista. Valinnan tehtyään oppilas ja hänen huoltajansa ovat siihen sitoutuneita, kuten muihinkin oppiainevalintoihin.

Niille, jotka eivät kokeiluun halua, on järjestettävä normaalisti ruotsin kielen opetus. Näin täytyy toimia, vaikka oppilaita olisi vain yksi, eikä häntä saa myöskään siirtää toiseen kouluun.

Vapautus myös toisen asteen opinnoissa, ehkä myös korkeakouluissa

Kokeiluun voivat osallistua vain viidennen tai kuudennen luokan oppilaat, jotka eivät ole ennen kokeilun alkamista aloittaneet toisen kotimaisen kielen opintoja. Kokeiluun osallistuvien oppilaiden tulee 1.8.2018 alkavalla viidennellä tai kuudennella vuosiluokalla valita toisen kotimaisen kielen tilalle vieras kieli.

Tällöin kokeiluun osallistuvan oppilaan oppimäärään sisältyy oman äidinkielen lisäksi kaksi vierasta kieltä, joita opiskellaan A1-oppimäärän ja A2- tai B1-oppimäärän mukaan, hallituksen esityksessä kerrotaan.

Kokeiluun osallistuvat oppilaat vapautetaan toisen kotimaisen kielen opiskelusta myös toisella asteella. Hallituksen esityksen mukaan korkeakouluille jää päätösvalta siihen, kuinka ne suhtautuvat kokeilussa olleiden kielten opetukseen.

– Lähtökohtaisesti voidaan arvioida, että kokeiluun osallistuneet, jotka eivät hallitse toisen kotimaisen kielen alkeita, tullaan tarpeellisessa laajuudessa vapauttamaan, esityksessä kerrotaan viitaten kieliopintoihin korkeakouluissa.

Vaikutuksia kielivalintoihin seurataan

Hallitusneuvos Janne Öberg opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että kokeilua ei ole rajattu alueellisesti, vaan siihen voivat hakea opetuksen järjestäjät mistä päin Suomea vain.

Hallitus antoi esityksen laiksi toisen kotimaisen kielen kokeilusta perusopetuksessa eduskunnalle tänään.

Kokeilussa on tarkoitus seurata vaikutuksia oppimistuloksiin, kielivalintoihin ja tarjontaan sekä vaikutusta oppilaiden perusopetuksen jälkeisiin opintoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kokeiluun tarvittavat luvat. Toteuttamisesta vastaa muutoin Opetushallitus.

Kokeilua on ajanut varsinkin perussuomalaiset, joka keväällä kytki sen ammatillisen opetuksen uudistamiseen.

Sinisten Terho tyytyväinen kokeilun etenemiseen

Sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja, ministeri Sampo Terho kertoo olevansa tyytyväinen kokeilun etenemiseen. Terhon mukaan varsinkin Itä-Suomesta ja Lapista on tullut viestiä vapaan kielivalinnan tärkeydestä varsinkin elinkeinoelämälle.

– Suomessa on pulaa kielitaitoisesta työvoimasta monella alalla. Ruotsi ja englanti eivät riitä. Seurataan, pystytäänkö suomalaisten kielitaitoa monipuolistamaan kielikokeilun avulla. Itse uskon tähän, vaikka olisinkin ottanut vielä suuremman otannan kokeiluun mukaan, Terho kommentoi tiedotteessaan.

Ammattijärjestö ei kannata kokeilua

Opetusalan ammattijärjestö OAJ puolestaan on ottanut kantaa kokeilua vastaan. Järjestössä ei uskota (siirryt toiseen palveluun), että pelkkä kokeilu lisäisi opiskelumotivaatiota.

OAJ:tä huolettaa myös, että kokeilu vaikeuttaisi kielipolkujen rakentamista, saattaisi vähentää kielten opiskelua ja heikentää koulutuksen tasa-arvoa.

Kokeilun etenemisestä uutisoi tiistaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi