Yliopistoissa ilahduttiin uuden huippututkimusyksikön perustamisesta: "Tämä on tieteenalalle tärkeä askel"

Eri yliopistojen taloustieteen professorit toivottavat uuden huippututkimusyksikön tervetulleeksi.

Suomen yliopistot
Mika Maliranta.
Etlan tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta uskoo uuden yksikön piristävän suomalaista taloustiedettä.Yle

Aamulla julkaistu uutinen Suomeen perustettavasta taloustieteen huippututkimusyksiköstä on otettu positiivisesti vastaan Helsingin ulkopuolisissa yliopistoissa.

Taloustieteen opetusta ja tutkimusta on useassa yliopistossa Suomessa. Yksiköitä on pidetty liian pieninä ja opetusministeriöstä on aiemmin viestitetty halua keskittää taloustieteen opetusta.

Yksi pääkaupunkiseudun ulkopuolen suurimmista yksiköistä on Jyväskylän yliopistossa. Professori Ari Hyytisen mukaan on hienoa, että taloustieteeseen panostetaan.

– Se on hyvä uutinen, jos sillä korjataan alan aliresurssointia. Tämä on tieteenalalle tärkeä askel.

Hyytinen viittaa vertailuun muiden Pohjoismaiden kanssa. Suomessa taloustieteen professoreita on noin 50 ja Ruotsissa yli 200.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta on valmistunut tohtoreita tasaiseen tahtiin ja uusia opiskelijoita on hakenut tänäkin vuonna hyvin. Kysyntää tuntuu siis riittävän, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Taloustieteen alalla on tehty laajasti yhteistyötä jo aiemmin, erityisesti tohtorikoulutuksessa.

Tarvetta on Hyytisen arvion mukaan esimerkiksi taloustieteilijöistä, jotka pystyisivät arvioimaan laajasti markkinoiden ja kilpailun toimivuutta, esimerkiksi sote-uudistukseen liittyen.

University of Jyväskylä -teksti Ruusupuisto-rakennuksen seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

– Jännittävä, kiinnostava ja suorastaan innostava uutinen, sanoo Mika Maliranta, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston professori.

Maliranta katsoo huippututkimusyksikön painopistealueiden olevan kohdallaan, sillä Suomessa laajat yritys- ja henkilötiedot yhdistävät rekisteriaineistot tarjoavat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen tutkimuskohteen.

– Meillä on kultakaivos relevanttien talouspoliittisten kysymysten selvittelyyn ja se tutkimus on jo mennyt eteenpäin viimeisen viiden, kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa uutta vauhtia, Mika Maliranta sanoo.

Suomeen saatavat kansainväliset huippunimet voivat hyödyntää tätä materiaalia ja se tuo Malirannan mukaan kaksi hyötyä.

– Saamme ikäänkuin sivutuotteena hyvin tarkkaa tutkimustietoa Suomen taloustilanteesta. Toinen hyöty on aineistojen käytön osaamisen leviäminen huippututkijoilta suomalaisille taloustieteilijöille.

Suomi tarvitsee lisää makrotaloustieteilijöitä

Aiemmin Suomen pankin tutkimusyksikköä vetänyt Turun yliopiston professori Jouko Vilmunen odottaa uudelta huippututkimusyksiköltä apua huutavaan pulaan makrotaloustieteilijöistä.

– Meillä on se ongelma, ettei tule uusia makrotaloustieteen tohtoreita siihen nähden, mikä olisi tarve ministeriöissä, pankeissa ja muualla. Se on pitkäaikainen ongelma, sanoo professori Jouko Vilmunen.

Suomessa on perinne, että uusia tohtoreita tulee rahoituksen, julkistalouden ja työmarkkinoiden aloilta, mutta makrotaloustieteen tohtoreita tulee Vilmusen mukaan todella vähän.

Yhteistyötä yliopistojen välillä voitaisiin entisestään lisätä, ettei joka paikassa tarvitsisi järjestää samoja taloustieteen luentoja.

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi uskoo huippututkimusyksikön nostavan taloustieteen profiilia. Hänestä keskittäminen Helsinkiin on ehkä parempi kuin virkojen ripottelu ympäri maata.

Kalmin mukaan taloustieteen suosio on kasvanut ja opiskelijat sijoittuvat hyvin työelämään joskus liiankin aikaisin ennen gradun tekoa.

Itä-Suomen yliopiston professorit Matti Turtiainen ja Anu Puusa pitävät myönteisenä, että tieteen asemaa vahvistetaan. Tutkijoita tarvittaisiin Turtiaisen mukaan lisää muun muassa poliittisten päätösten ja lainsäädännön valmistelun taloustieteelliseen vaikutusarviointiin.

Aineettoman pääoman professori Anu Puusa toivoo vastaavia panostuksia myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, ettei kaikkea keskitettäisi sinne.

Lue myös nämä:

Sipilä paljasti yllätyshankkeen: Taloustieteen huippuyksikkö Suomeen