Sota-aikana Tullilla ei ollut mahdollisuutta tarkastaa naisia – kiellettyjä esineitä ommeltiin vaatteisiin

Sata vuotta sitten Tornion rajavartiosto esitti tullitarkastuksia myös naispuolisille rajanylittäjille. Syynä oli sodan takia kiellettyjen tavaroiden salakuljetuksen räjähdysmäinen kasvu.

salakuljetus
Rajanylittäjiä Handolinin kävelysillalla Haaparannasta Tornioon
Rajanylittäjiä Handolinin kävelysillalla Haaparannasta Tornioon.Tullimuseo

Tasan sata vuotta sitten Ruotsin maarajalle vaadittiin tehostettua rajavalvontaa. Sota-aikana oli erityisesti vienti- mutta myös tuontikieltoja, mikä villiinnytti salakuljetusta. Venäjän viranomaiset vaativat tehostamaan valvontaa erityisesti epäilyttävänä pitämällään Ruotsin rajalla.

Venäjä oli määrännyt ettei ruplia, venäläisiä arvopapereita, asiakirjoja tai kallisarvoisia esineitä saa viedä Suomesta Ruotsiin. Salakuljetusta tapahtui ilmeisen paljon, eikä sen valvominen ollut helppoa. Ruotsin maarajan tullitarkastaja Edvard Stjernvall lähetti senaatille esityksen, jossa vaati Tullin valtuuksien lisäämistä ruumiintarkastuksiin.

Stjernvall kirjoitti senaatille, että Tullin on täysin mahdotonta estää Venäjän rahan tai muiden kiellettyjen esineiden salakuljetusta. Ruotsista Suomeen puolestaan salakuljetettiin aseita ja räjähteitä.

Tarvittaessa tarkastuksen saattoi suorittaa erillistä korvausta vastaan esimerkiksi naissiivooja.

Janne Nokki

Tarkastaa sai vain ylempi tullinpalvelija

Tuolloin Tullin toimintaa sääteli vuoden 1887 annettu tullisääntö, jossa todettiin, että salakuljetusta epäillessä, henkilölle voitiin tehdä ruumiintarkastus. Tarkastus tuli suorittaa vain vahtituvassa tai muussa huoneessa ja tarkastajan tuli olla tietyn arvoinen tullivirkamies. Lisäksi läsnä piti olla aina kaksi todistajaa.

Henkilön sai pidättää tarkastusta varten odottamaan ylempien virkamiesten saapumista paikalle. Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikka oli varsinkin sota-aikaan hyvin vilkas, joten tehtävää oli paljon ja myös salakuljetusta tehtiin paljon.

– Tullin piti vahtia kiihtyvää salakuljetusta. Niin kauan kuin on ollut liikennettä ja rajoja, on ollut salakuljetusta. Torniosta ehdotettiin, että sodan ajan tarkastuksia voisivat tehdä tullivartijat, sanoo tulliylitarkastaja Janne Nokki.

Vilkkaan rajan toiveisiin ei vastattu toivotulla tavalla, sillä lupaa senaatista ei liiennyt. Senaatti ei katsonut olevan syytä suostua esitykseen, eikä perustellut päätöstään sen kummemmin.

Naiset saivat kulkea ilman pelkoa ruumiintarkastuksesta

Torniosta pääsi Haaparannalle kävellen yksityisen omistamaa ja rakentamaa Handolinin puusiltaa pitkin. Kaikilta katsottiin paperit ja kulkijan piti ostaa lippu, koska sillan käyttö ei ollut ilmaista. Tulliylitarkastaja Janne Nokin mukaan venäläiset eivät pitäneet sillasta, mutta sitä ei kuitenkaan tuhottu sen taloudellisen merkityksen vuoksi.

Silloinen venäläinen rajavartiosto Torniossa esitti, että tarkastuksia tulisi tehdä myös naisille. Ei ollut kuitenkaan soveliasta, että mies tarkastaisi naisen, joten Tullin palvelukseen haluttiin palkata naistarkastajia.

– Tarvittaessa tarkastuksen saattoi suorittaa erillistä korvausta vastaan esimerkiksi naissiivooja. Miehet eivät ole naisia koskaan tarkastaneet, on aina katsottu, että se ei ole sopivaa, Nokki sanoo.

Naiset varmasti salakuljettivat esimerkiksi ompelemalla vaatteiden sisään rahoja.

Janne Nokki

Tullisääntöä kuitenkin tulkittiin Tullihallituksessa niin, ettei kaikkien rajanylittäjien tarkastamiseen ollut oikeutta, eikä naisten tarkastamiseen ollut käytettävissä vahtitupia. Niinpä Tullihallitus katsoi, ettei se voinut ryhtyä mihinkään toimiin. Naisten tavarat toki voitiin tarvittaessa tarkastaa.

– Naiset varmasti salakuljettivat esimerkiksi ompelemalla vaatteiden sisään rahoja. Myös aseita on saatettu kuljettaa osissa, Nokki arvioi.

Suomen itsenäistymisen jälkeen palkattiin ensimmäiset naiset Tullin palvelukseen, valvontatehtäviin. 1920-luvulla Venäjältä tuli paljon pakolaisia Suomeen. Myös naiset haluttiin tarkastaa, koska heillä saattoi olla arvoesineitä, kuten timantteja ja muita jalokiviä ommeltuina vaatteisiin.