1. yle.fi
  2. Uutiset

Opiskelijajärjestö: Taloustieteen opiskelijat otettava mukaan huippuyksikön suunnitteluun

Krista Kuuttiniemi toivoo, että poliittiset päättäjät kuulevat jatkossa talousasiantuntijoita nykyistä useammin.

taloustieteet
Krista Kuuttiniemi
Krista Kuuttiniemi uskoo, että uusi huippuyksikkö lisää opiskelijoiden kiinnostusta jatko-opintoja kohtaan.Outi Kuitunen / Yle

Helsinkiläiset taloustieteen opiskelijat kiittelevät valtiovallan päätöstä perustaa Suomeen uusi taloustieteen huippuyksikkö. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa opiskeleva Krista Kuuttiniemi arvioi, että opiskelijat saavat yksikön myötä lisää mahdollisuuksia erikoistumiseen.

Neljättä vuotta opiskeleva Kuuttiniemi toimii taloustieteen opiskelijoiden ainejärjestön, Aalto Economics ry:n puheenjohtajana.

– Opiskelijoiden keskuudesta on tullut todella hyvä vastaanotto. Itsekin olen hyvin innoissani. Uskon, että tämä avaa paljon mahdollisuuksia opiskelijoille. Tulee nykyistä enemmän alueita, mihin voi suuntautua.

Kuuttiniemen mukaan yhteiskunta hyötyy samalla kun olemassa olevien ongelmien ratkaisemiseen saadaan lisää asiantuntijoita.

Tutkintomäärät kasvuun

Helsinki Graduate School of Economics -hankkeen taustalla on huoli taloustieteen huippuosaajien määrästä. Tavoitteena on saada taloustieteiden tohtori- ja maisteritutkinnot nousuun.

Kuuttiniemi arvioi, että uusi yksikkö voi innostaa opiskelijoita jatko-opintoihin.

– Tämän uutisen myötä (tohtoriopinnot) kiinnostavat ehdottomasti minua. Teen nyt maisteritasolla taloustieteen opintoja, ja tohtorin tutkinto on ollut harkinnassa.

Tutkimuksessa yksikkö keskittyy esimerkiksi makrotaloustieteeseen, julkistalouteen ja sovelletuun mikrotaloustieteeseen. Mihin opiskelijan näkökulmasta kannattaisi keskittyä?

– Itse olen erityisen kiinnostunut kiertotalouden ratkaisuista. Uskon, että se kasvaa tulevaisuudessa. Myös sote-uudistus varmasti painottuu.

Kuunnellaanko asiantuntijoita?

Hallitusta on moitittu tutkimustiedon sivuuttamisesta päätöksenteossa. Kuuttiniemi toivoo, että yksikön perustaminen nostaa taloustieteen arvostusta Suomessa.

– Toivon opiskelijoiden puolesta, että asiantuntijoita arvostetaan nykyistä enemmän yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Entä pitäisikö opiskelijat ottaa mukaan suunnittelemaan uutta huippuyksikköä?

– Mielellään. Tiedän, että ainakin meillä Aalto Economics -ainejärjestössä olisi kiinnostusta osallistua kehitykseen, samoin myös Helsingin yliopiston ja Hankenin (Svenska Handelshögskolan) puolella.

Lue seuraavaksi