Sijoittajat hamuavat Rovaniemen uusista kerrostaloasunnoista liki puolet

Rovaniemellä parhaissa uusissa kerrostalokohteissa peräti noin neljäkymmentä prosenttia asunnoista myydään sijoittajille. Sijoittajia innostaa kaupungin kova vuokrataso ja asuntojen hintakehitys. Myös halpa lainaraha vaikuttaa asiaan.

kiinteistökauppa
Myytävänä oleva kerrostaloasunto
Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemellä erityisesti kerrostaloasuntojen hinnat ovat olleet jatkuvassa nousussa jo pitkään. Tänäkin vuonna hinnat ovat nousseet jo vähän reilut kahdeksan prosenttia.

Ja kun katsoo muita kustannuksia, tuore tilasto kertoo, että Rovaniemellä myös kiinteistökulut eli kaukolämpö, vesi-, sähkö- ja jätehuoltokulut ovat maan korkeimmat.

Kun asunto on kallis ostaa ja kallis asua, voisi kuvitella että kaupankäynti tyrehtyy. Eli oltaisiin asuntojen hintakuplan puhkeamisen kynnyksellä. Kiinteistövälittäjän silmissä tilanne kuitenkin näyttää tältä:

– Minun mielestäni Rovaniemellä ei ole tällä hetkellä asuntokuplaa enkä näe, että olisi lähitulevaisuudessakaan, koska kyllä täällä asuntojen kauppa on käynyt. Tilastotkin osoittavat, että kauppa käy ja tavara liikkuu, sanoo kaupungin kiinteistönvälityksen markkinajohtaja Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemi.

– Voisi kuvata niin, että kun esimerkiksi uudiskohteita rakennetaan paljon, niin eivät ne jää myymättä. Eli kun talo valmistuu, niin hyvin pian valmistumisen jälkeen myös ne viimeiset huoneistot on myyty. Silloin, kun tavara liikkuu, niin ei siinä silloin kuplaa ole, Mika Lehtiniemi sanoo.

Myyntitilasto kertoo, että tänä vuonna Rovaniemellä on myyty tähän mennessä 549 vanhaa kerrostaloasuntoa, mikä on melko tarkkaan saman verran kuin viime vuonna.

Uusia asuntoja on myyty 147 eli reilusti enemmän kun viime vuonna, jolloin samaan aikaan kaupaksi oli mennyt 92 uutta kerrostaloasuntoa.

Ja kerrostaloja on tulossa koko ajan lisää, niitä on sekä valmistumassa että jo luvitettuna.

Mistä näitä ostajia oikein tulee?

Asuntokaupassa vaikuttaa alhainen korkotaso aivan samalla tavalla kuin pörssiosakekaupassa. Osakkeet vaihtavat omistajaa ja kurssit roikkuvat korkealla, kun lainarahaa on tarjolla jopa alle prosentin korolla.

Ei ole mikään ihme, että Rovaniemelläkin merkittävä kaupankäynnin moottori ovat asuntosijoittajat, joita kiehtoo Rovaniemen kova vuokrataso.

Voisi jopa sanoa, että Rovaniemen uudisasuntomarkkinat ovat vahvasti sijoittajavetoisia.

– Kyllä sijoittajia tarvitaan, että rakennuskohteet lähtevät liikkeelle ja rakentaminen ylipäätään alkaa, ei sitä käy kieltäminen, sanoo Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemi.

Uusien talojen asunnoista sijoittajille myydään merkittävä osa.

– Sijoittajat ostavat kohteesta riippuen 25–40 prosenttia huoneistoista. Siis pienistä huoneistoista – isoja huoneistojahan sijoittajat eivät osta.