Kolea kesä vähensi risteilymatkailua Kallavedellä

Laivayhtiöt tuskailevat vaihtelevan kesäsään syöneen matkustajamääriä. Hellekelit eivät tänä vuonna suosineet risteilyjä.

risteilyt
Sisävesilaiva Ukko risteilee Kallavedellä.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Laivayhtiöillä oli keskimääräistä heikompi kesä Kallavedellä. Risteily-yritysten mukaan vaihteleva sää vaikutti selvästi matkustajamääriin ja huippuluvut jäivät kauaksi.

Parikymmentä vuotta Kallavedellä risteilyjä pyörittänyt Koski-Laivan Seppo Pirinen harmittelee, että nyt oli kolmas huono kesä peräkkäin. Kuopio-Savonlinna-reitillä liikennöivän Saimaan Laivamatkat -yhtiön mukaan kesäkuu oli katastrofaalisen huono, mutta heinäkuussa matkustajatilanne parani.

Puijo-laiva ajoi tänä vuonna Kuopio-Savonlinna-reittiä joitakin kertoja myös Soisalon länsipuolelta Leppävirran ja Varkauden kautta ja uusi reitti herätti kiinnostusta.

Toimitusjohtaja Jorma Vänttisen mukaan harkittavaksi nousee mihin aikaan Kuopio-Savonlinna reittiliikenne kannattaa aloittaa ensi kesänä. Tänä vuonna yhtiö aloitti kesäkuun puolivälissä ja risteilykausi päättyi jo ennen elokuun puoliväliä.

Toimitusjohtaja Vänttinen kannattaa ainakin kokeilua koulujen loma-aikojen myöhentämisestä siten, että risteilykausi voisi jatkua pitkälle elokuuhun.

Ukko siirtyy ravintolalaivaksi

Kuopiossa paikallisristeilymarkkinat muuttuvat osin ensi vuonna, kun 1980-luvun alusta lähtien paikallisristeilyjä tehnyt Ukko siirtyy ravintolalaivaksi. Ukko ajoi ainakin toistaiseksi viimeisen matkustajaristeilynsä syyskuun puolivälissä.

Roll-Risteilyt-yhtiön toimitusjohtaja Noora Kivi sanoo, että suunnitelmissa on jatkaa paikallisristeilyjä Kallavedellä kahdella aluksella. Ukon tilalle ei olla hankkimassa korvaavaa laivaa.

Koski-Laivan Seppo Pirinen ennakoi, että ensi kesänä risteilymatkustajat jakaantuvat jäljelle jäävien alusten kesken. Tänä kesänä kaksi laivayhtiötä ajoi Kuopiossa paikallisristeilyjä kuudella aluksella.

Vilkkaimpaan kesäaikaan satamasta oli lähes parikymmentä lähtöä päivässä. Valtaosa risteilyistä kiersi Saaristokaupungin maisemissa.