Ilkka, Pohjalainen ja Keskipohjanmaa tabloidiin – ensimmäiset koelehdet jo painettu

Pohjalaiset maakuntalehdet siirtyvät ensi keväänä tabloid-kokoon. Ilkan ja Pohjalaisen päätoimittajat uskovat, että lukijat ottavat muutoksen hyvin vastaan.

sanomalehdet
Sanomalehti muotoutuu ulkoasutoimittaja Jessica Ristimäen käsissä.
Sanomalehti muotoutuu ulkoasutoimittaja Jessica Ristimäen käsissä.Merja Siirilä/Yle

Maakuntalehdet Ilkka, Pohjalainen ja Keskipohjanmaa muuttuvat keväällä tabloid-kokoisiksi. Toimitukset ovat valmistautuneet muutokseen viitisen vuotta.

– Tähän asti on näyttänyt siltä, että ei ole oikea aika. Lukijatutkimuksissamme oli kolmannes [vastaajista], joka tahtoi tabloidia, kolmannes, joka ei tahtonut ja kolmannes, joka ei osannut päättää tahtoako vai ei. Vähitellen kanta on lieventynyt, kun muut lehdet ovat muuttuneet tabloideiksi, sanoo Ilkan päätoimittaja Satu Takala.

– Isommassa koossa on omat hyvät puolensa. Sitä voivat käyttää kukkakauppiaat ja monenlaista muuta. Mutta kyllä tämä pienempi tabloid on nykyinen sanomalehden koko, toteaa Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa.

Viljanmaa uskoo, että lukijat ottavat uudenkokoisen lehden hyvin vastaan. Siihen on jo totuttu.

– Olemme tehneet paljon liitteitä tabloidissa. Uskoisin, että muutos on aika pieni kuitenkin – paljon pienempi kuin pari-kolme vuotta sitten olisi voinut olla, Viljanmaa sanoo.

Ensimmäiset koelehdet on esitelty tällä viikolla lukijaraadille.

– Se otettiin hyvin vastaan ja palaute oli positiivista. Totta kai oli myös kehittämiskohteita, Takala toteaa tabloid-Ilkan saamasta vastaanotosta.

Ennen varsinaista tabloidiin siirtymistä luvassa on vielä toinenkin koelehti.

Ilkan ja Pohjalaisen ensimmäiset tabloid-kokoiset koelehdet.
Ilkan ja Pohjalaisen ensimmäiset tabloid-kokoiset koelehdet.Merja Siirilä / Yle

Visuaalinen ja kätevä

Sekä Viljanmaa että Takala uskovat tabloidin toimivuuteen. Yksi syy on se, että Ilkan, Pohjalaisen ja Keski-Pohjanmaan muutoksen jälkeen Lännen mediassa kaikki lehdet, paitsi Turun Sanomat, ovat tabloid-kokoisia. Sama koko mahdollistaa materiaalin vaihdon aiempaa helpommin.

– Uskon, että lukijat tulevat nyt saamaan vielä enemmän visuaalisesti silmää miellyttäviä juttuja, Takala sanoo.

– Tabloid on kätevämpi käsitellä ja visuaalisempi – meillä on hyviä kuvaajia ja heidän kuvansa nousevat paremmin esiin, Viljanmaa listaa.

Vaikka tabloid-koko aiheuttaa lehden tekijöille joitakin muutoksia ja uutta asennoitumista, pääasia pysyy päätoimittajien mukaan uudistuksen jälkeenkin ennallaan.

– Maakuntalehti ei ole mitään, ellei se ole maakuntansa puolesta, Takala sanoo.

– Sisältö on tärkein. Sisältöön satsataan, Viljanmaa muistuttaa.