Sieniseuran Facebook-ryhmässä alettiin jakaa huumekokemuksia – 30 000 jäsentä pantiin jäähylle: "Kärpässieniä shamanistisiin tarkoituksiin"

Facebook-ryhmän jäsenet ovat jopa soitelleet ryhmän ylläpitäjille kotiin haastaakseen riitaa.

sienet
Tatti
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmän lähes 30 000 jäsentä on pantu jäähylle jatkuvien riitojen ja asiattomien keskustelunavausten vuoksi. Ylläpidon mukaan ryhmässä on esiintynyt kähinöitä ennenkin, mutta tänä syksynä tilanne on riistäytynyt käsistä.

Ryhmän hankalimmat jäsenet ovat alkaneet myös soitella ylläpidolle kotiin.

– Etenkin viikonloput ovat olleet todella hankalia. Kun sunnuntaiaamuna herää ja avaa Facebookin, siellä on ollut yön aikana ihan hirveät tappelut käynnissä, kertoo ryhmän ylläpitäjänä yli viisi vuotta toiminut Hanna Tuovila.

Lisäksi ryhmään on tullut syksyn aikana postauksia, joissa jäsenet kertovat omista sieniin liittyvistä huumekokeiluistaan. Huumausaineisiin liittyvät keskustelut on ryhmässä kielletty. Tuovilan mukaan ilmiö on suurimmaksi osin trollausta, jonka tarkoituksena on testata ylläpidon rajoja ja kiusata muita.

– Se on sellaista kehuskelua. Kun joku kysyy, mikä on paras sieni pannulla laitettuna, toinen vastaa että madonlakki tai kärpässieni. Tai sitten laitetaan kuva kärpässienen lakeista. Sitten joku kysyy, miksi noita keräsit, vastataan, että shamanistisiin tarkoituksiin, tulee hyvät vibat.

Jäähyilmoituskaan ei kelvannut

Tuovilan mukaan ryhmän jäsenten asenteet ovat muuttuneet kuluvan vuoden aikana ikävään suuntaan. Tätä kuvastaa hyvin se, millaisia reaktioita ylläpidon ilmoitus ryhmän jäähylle laittamisesta on aiheuttanut. Ylläpito ilmoitti sunnuntaina, että se sulkee jäseniltä mahdollisuuden avata uusia keskusteluja. Joitakin vanhoja keskusteluja on myös suljettu.

Ilmoitukseen on tullut kahden päivän aikana useita vihaisia kommentteja.

– Ihmiset ovat aivan tuskissaan, kun ryhmä on ollut kiinni pari päivää. Mielensäpahoittamisen määrä on ihan käsittämätön. Se keskustelu itsessään kuvaa aika hyvin syitä, miksi ryhmä laitettiin jäähylle. Siellä veisataan samaa virttä kuin ennenkin.

Moni pitää ryhmää ilmaisena sienten online-tunnistuspalveluna, jota se ei ole. Kun kysyjälle vastaa, että ryhmän tarkoitus ei ole tunnistaa sieniä päivystysluontoisesti eikä varsinkaan antaa sienille syöntilupaa, hän usein loukkaantuu.

– Meiltä vaaditaan jatkuvasti, että miksei selitetä sen ja sen sienen tuntomerkkejä. Tosi paljon on ollut sitä, että olen täällä metsässä, saako tämän sienen syödä. Pitäisi hahmottaa vähän sienestyksen perusasioita ennen kuin menee metsään keräämään mitä sattuu.

Suppilovahvero
Suppilovahveroita.Tommi Parkkinen / Yle

Esimerkiksi viime viikonloppuna ryhmässä avattiin useita ketjuja, joissa käytiin läpi samoja asioita.

Tyypillinen tilanne on, että joku kysyy, mikä sieni on kuvassa. Siitä syntyy kiista, onko Sieniseuran ryhmä tarkoitettu aloittelijoille vai ei.

– Ihmiset yllyttävät toisiaan ja tulevat sinne möyhkäämään, mikä ei millään tavalla palvele ryhmän tarkoitusta. Aikuisia ihmisiä saa jatkuvasti paimentaa, että et voi puhua tällä tavalla.

Riesana "wannabe-ylläpitäjät"

Yksi viime aikoina kärjistynyt ongelma ovat Tuovilan mukaan "wannabe-ylläpitäjät" eli tavalliset jäsenet, jotka puuttuvat kaikkiin mahdollisiin keskusteluihin.

– He lisäävät omalta osaltaan huonoa ilmapiiriä, ja sitten heilläkin on omat vastustajansa, jotka haukkuvat heitä. Tästä on tullut varsinainen noidankehä.

Tuovila sanoo, että ryhmän tarkoitus on tukea vastuullista sienestämistä. Hän pitää harmillisena sitä, että aloittelevat sienestäjät ovat kadottaneet perusasiat. Hän on itse opettanut yliopistossa 15 vuotta ja kansalaisopistossa, että sienet pitäisi opetella tunnistamaan yksi kerrallaan.

– Minulle on täysin vieras ajatus, ettei jakseta itse opetella mitään tai viitsitä katsoa kirjasta tuntomerkkejä. Jos ei ole viitsinyt ottaa selvää edes siitä, mitä tarkoittaa kun sienellä on pillit tai heltat, niin miten minäkään voin kertoa, mikä sieni on kyseessä.

Sitten sata ihmistä jankkaa samasta sienestä, että onko se suppilovahvero vai ei.

Hanna Tuovila

Toisen arvioon sienestä, joka tunnistetaan kuvan perusteella, ei myöskään voi aina luottaa. Se voi olla pahimmillaan hengenvaarallista.

– Sitten sata ihmista jankkaa samasta sienestä, että onko se suppilovahvero vai ei. Ei sellaista vastuuta voi sälyttää ryhmän jäsenille. Sienten tunnistus on hyvin moniulotteista. Ulkonäön lisäksi pitää käyttää nenää ja tunnustella sientä.

Tuovila muistuttaa, että kyseessä on yhdistyksen ylläpitämä ryhmä, jossa kukaan ei ole töissä.

– Kukaan ei päivystä vastaamassa kysymyksiin, emmekä me voi velvoittaa ihmisiä kertomaan kaikille, miten jokin tietty sieni kannattaisi laittaa ruuaksi.

Sieniä.
Kuvassa kantarelleja, orakkaita, mustatorvisieniä ja rouskuja.Mika Moksu /Yle

Rikoksen tunnusmerkit eivät helposti täyty

Varsinaisia huumeidenvalmistusohjeita ryhmässä ei ole Tuovilan mukaan jaettu, sillä muut jäsenet tekevät huumekeskusteluista ahkerasti ilmiantoja.Sen seurauksena jäsen saa joko varoituksen tai törkeissä tapauksissa lentää ulos ryhmästä.

Facebook-ryhmässä on jouduttu miettimään huumekeskusteluun liittyvää linjanvetoa aiemminkin. Yhdistys ei halua joutua vastuuseen siitä, että sen ylläpitämässä ryhmässä jaetaan vinkkejä huumeidenkäyttöön.

– Sienillä on myös lääkinnällisiä vaikutuksia, ja niihin liittyvä keskustelu sallittiin joskus vuosia sitten. Lopulta totesimme, että oli vaikea vetää rajaa, milloin keskustelu menee liian pitkälle. Sen jälkeen huumeisiin ja lääkkeisiin liittyvä keskustelu on ollut pannassa.

Poliisin mukaan on tapauskohtaista, täyttääkö jokin sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu rikoksen tunnusmerkit. Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta sanoo, että esimerkiksi huumausaineiden kohdalla rangaistaan lähtökohtaisesti käytöstä ja hallussapidosta.

– Hankkimisen yrityskin voi olla rangaistavaa. Jos joku neuvoo, miten huumausainetta esimerkiksi käytetään vai valmistetaan, pitää miettiä, keitä muita siinä on mukana, Saukoniemi toteaa.

Tässä tullaan sananvapausasiaan ja siihen, mitä voi puhua. Henkilö saattaa myöntää oman rikoksensa, jos kertoo omista käyttökokemuksistaan.

Teemu Saukoniemi

Huumausainerikoksen tunnusmerkit eivät yleensä täyty, ellei siihen liity konkreettista toimintaa.

– Tässä tullaan taas sananvapausasiaan ja siihen, mitä voi puhua. Henkilö saattaa toki myöntää oman rikoksensa, jos kertoo esimerkiksi omista käyttökokemuksistaan. Selvää rajaa on vaikea piirtää.

Saukoniemi uskoo, että Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmässä kyse on ollut lähinnä kiusanteosta. Hän pitää hyvänä sitä, että ylläpito on puuttunut huumekeskusteluihin ja sulkenut niitä.

Poliisi ei voi sulkea ryhmiä

Poliisin mukaan Facebookista löytyy sekä yleisiä että salaisia ryhmiä, joissa keskustellaan rikoksista. Niissäkin on tapauskohtaista, milloin kynnys tiedustelutoimenpiteiden tai esitutkinnan käynnistämiseen ylittyy.

– Keskustelut huumeista ja niiden välittämisestä ovat olleet aiemminkin julkisuudessa. Ryhmissä voidaan välittää muutakin laitonta, esimerkiksi anastettua omaisuutta.

Poliisi ei voi sulkea ryhmiä omin päin, mutta se voi esittää Facebookille pyynnön ryhmän sulkemisesta, jos siellä ilmenee lainvastaista toimintaa. Facebook tekee kuitenkin päätökset itse.

Kuivattuja sieniä lasipurkeissa
Kuivattuja sieniä.Tanja Perkkiö / Yle

Ryhmän ylläpitäjällä ei Saukoniemen arvion mukaan käytännössä ole rikosvastuuta, ellei ylläpitäjä osallistu rikolliseen toimintaan.

– Ellei hän ole osallisena, niin ei ylläpitotaho ihan heti vastuuseen joudu. Se voi tulla kyseeseen, jos rikollinen toiminta on ylläpitäjällä tiedossa ja hän antaa sen jatkua.

Sieniseuran Facebook-ryhmän ylläpitäjä Hanna Tuovila muistuttaa, että ryhmässä on paljon hyvääkin. Sienestyksen arvostus on noussut, ja ihmiset haluavat oppia keräämään ja syömään sieniä.

– Moni on kertonut oppineensa ryhmän avulla paljon uusia lajeja, ja parhaimmillaan ryhmä on toiminut tosi hyvin sienitietouden lisäämisessä. Yksi erinomainen asia on, että monesta harvinaisesta sienestä on tullut uusia havaintoja. Niistä on saatu tehtyä museonäytteitä ja näin on parannettu tietoa lajien levinneisyydestä ja ekologiasta.