Turun kaupunginjohtaja potilaan pahoinpitelystä: "Tällaista ei olisi koskaan saanut tapahtua"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 53-vuotiaan mieshoitajan potilaan törkeästä pahoinpitelystä vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen.

pahoinpitely
Kupittaan sairaala
Nora Engström / Yle

Oikeuden mukaan mies oli pahoinpidellyt raa´asti ja julmasti vuonna 1929 syntynyttä sängyssä maanutta miespotilasta. Pahoipitely tapahtui Turun Kupittaan sairaalassa vanhuspsykiatrian osastoilla G1.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell pitää tekoa kaikin puoli tuomittavana.

– Tämä tuomio törkeästä pahoinpitelystä kertoo siitä, että tällaista ei olisi koskaan saanut tapahtua.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell
Aleksi RandellVesa Moilanen / Lehtikuva

Ongelmia ainoastaan Kupittaan yhdellä osastolla

Aleksi Randell korostaa, että kaupungin sisäisessä tarkastuksessa, Valviran selvityksissä ja poliisitutkinnassa kaikki jäljet johtivat yksinomaan Kupittaan sairalaan ja osastolle G1.

Missään muussa osastossa ei ole edes epälty tällaista vastaavaa.

Aleksi Randell

– Kaikki osastot on tarkastettu ja läpikäyty. Missään muussa osastossa ei ole edes epälty tällaista vastaavaa, Randell sanoo.

Kaupunginjohtajan mielestä Kupittaan tutkimukset ja oikeudenkäynnit ovat olleet raskaita prosesseja kaikille osapuolille. Asioihin on myös reagoitu hyvin voimakkaasti sekä kaupungin sisällä että julkisuudessa.

– Hyvä, että nyt päästään eteenpäin.

Toimintakultuuri uudistuu

Kupittaan pahoinpitelyn jälkeen Turun kaupungin mielenterveys- ja psykiatrianpalvelut ovat siirtyneet Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastuulle. Randell uskoo, että tämä on kaikin puoli hyvä asia.

– Nämä toiminnot ovat siellä modernimmassa ympäristössä ja uusissa johtamismalleissa. Sitä kautta voidaan uudistaa toimintakultuuria, joka aiemmin vallitsi Kupittaan sairaalassa.

Tiistaina annetun tuomion lisäksi käräjäoikeudessa tuomittiin keväällä niin ikään G1-osastolla työskennellyt mies potilaan pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Nyt käydyssä oikeudenkäynnissä syytettynä oli myös kaksi muuta miestä. Heidän syytteensä hylättiin.