Kurdit aikovat pitää itsenäisyysäänestyksensä vastalauseista huolimatta – uusi sota uhkaa

Iranin shiiajoukot uhkaavat hyökätä Kirkukiin ja Turkki varoittaa globaalista konfliktista.

Kurdien peshmerga-taistelija marssivat Erbilin kaupungissa tukeakseen itsenäisyyskansanäänestystä. Kuva: Gailan Haji / EPA

Irakin kurdit aikovat järjestää ensi maanantaina kansanäänestyksen itsenäistymisestään huolimatta laajoista vastalauseista. Kurdien johto ei ole tehnyt elettäkään noudattaakseen vaatimuksia äänestyksen perumiseksi tai lykkäämiseksi.

Irakin korkein oikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan äänestystä on lykättävä, jotta sen perustuslain mukaisuus tarkistetaan. Oikeuslaitoksella ei ole keinoja panna päätöstään toimeen.

Kurdien itsehallintoalueella turvatoimia on lisätty, sillä äänestys uhkaa kasvattaa etnisen konfliktin riskiä. Yksi ihminen on jo kuollut ja ainakin kaksi loukkaantunut kurdien ja muiden ryhmittymien välisissä kahakoissa.

Jännitys on kirein Kirkukin kaupungissa ja maakunnassa, jotka ovat kurdien hallinnassa, vaikka eivät kuulukaan kurdien itsehallintoalueeseen. Kurditaistelijat ottivat maakunnan haltuunsa, kun Isis-terroristijärjestö valtasi Pohjois-Irakia vuonna 2014. Kurdit sanoivat estäneensä Isistä valtaamasta alueen öljykenttiä.

Kirkukissa on suuri kurdiväestö, mutta se ei silti muodosta enemmistöä.

Nyt Kirkukin kaupunkiin on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto.

Iranin shiiat uhkaavat hyökkäyksellä

Iranin shiiamiliisillä on joukkoja Irakissa. Shiiat uhkaavat nyt hyökätä Kirkukiin ja karkottaa kurdien peshmerga-taistelijat kaupungista, jos äänestyshanketta jatketaan.

Jos uhkaus toteutetaan, seuraisi ankara taistelu, sillä molemmat osapuolet ovat kouliintuneet sodankäyntiin Irakin ja Syyrian sisällissodissa.

Myös Turkki varoittaa, että kurdien itsenäisyysäänestyksellä olisi vakavat seuraukset. Turkin armeija on pitänyt Irakin rajan tuntumassa suuria sotaharjoituksia.

– Syyrian tai Irakin maantieteellisen yhtenäisyyden murtaminen sytyttäisi suuremman, globaalin konfliktin, jonka loppu ei olisi näköpiirissä, totesi Turkin puolustusministeri Nurettin Canikli.