Herätys: Meksikossa tuhoisa maanjäristys, suomalaisten siittiöiden laatu heikkenee yhä, eduskunta saa budjetin ruodittavakseen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pelastajia maanjäristypaikalla.
Pelastustyöntekijät etsivät ihmisiä raunioista pääkaupunki Méxicossa tiistaina.Mario Guzman / EPA

Meksikon maanjäristyksen uhriluku nousee

Ainakin noin 140 ihmisen kerrotaan kuolleen Keski-Meksikoa illalla Suomen aikaa vavisuttaneessa järistyksessä. Uhrien määrän uskotaan yhä nousevan. Pääkaupunki Mèxicossa syttyi useita tulipaloja ja kymmenet rakennukset ovat romahtaneet. Ihmisiä on jäänyt loukkuun sortuneisiin rakenteisiin.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus arvioi, että maanjäristys on todennäköisesti voinut surmata jopa tuhat ihmistä.

Siittiöitä mikroskooppikuvassa.
AOP

Suomalaisten siittiöiden heikkenevään laatuun etsitään syitä

Suomalaismiesten siittiöiden määrä ja laatu laskevat sukupolvesta toiseen. Fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistollisesta keskussairaalasta on tutkinut miesten lisääntymisterveyttä jo vuosikymmenien ajan. Sperman laadun heikkemisen syy voi löytyä kemikaaleista.

– Olemme silloin 20 vuotta sitten tutkineet paljon kemikaalialtistusta raskausaikana ja varhaisvaiheessa. Jos esimerkiksi löydämme vaikka yhden kemikaalin, jolle altistuminen aiheuttaisi suuren vahingon, niin todennäköisesti olisi aika helppoa luopua sen kemikaalin käytöstä kokonaan, kertoo Toppari.

Budjettikirja
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunta käy budjetin kimppuun

Eduskunta alkaa tänään ruotia hallituksen tekemää ensi vuoden budjettiesitystä. Lähetekeskustelu alkaa eduskunnassa aamukymmeneltä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheenvuorolla.

Keskustelusta voi odottaa kiihkeää. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi viime viikolla Ylelle, että hallituksen politiikka on osunut eniten pienituloisiin.

Yle TV1 näyttää budjettikeskustelun suorana lähetyksenä kello 10.00-12.40. Keskustelua voi seurata myös Yle Areenassa.

hirvi autotiellä
Kari Niemeläinen / AOP

Hirvivaara suurimmillaan

Rannikko-Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta Kaakkois-Suomeen ulottuva vyöhyke on maamme vahvinta hirvialuetta. Tämä näkyy osin myös onnettomuusluvuissa. Kuinka nykyautot kestävät hirvikolareita aiempiin autoihin verrattuna? Muun muassa näistä aiheista lisää jutussa:

Nyt on pahin hirvikolariaika – katso Suomen kolme kovinta onnettomuusrysää.

Pilvistä ja sateista

Keskiviikkona sää on pilvinen suuressa osassa maata, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Maan keskivaiheilla on hajanaisia vesisateita ja etelämpänä joitakin sadekuuroja. Poutaisinta on Lapissa. Päivälämpötilat ovat Etelä-Suomessa kymmenen asteen tienoilla, maan keskiosissa vajaat kymmenen astetta ja Lapissa noin viisi astetta.

Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Keskiviikon sääkartta.
Yle