CNN: FBI salakuunteli Trumpin entistä kampanjapäällikköä

Paul Manafortia on epäilty Ukrainan entiseen johtoon liittyneestä korruptiosta ja myöhemmin yhteyksistä Venäjään vaalikampanjan aikana.

televalvonta
Paul Manafort Indianassa toukokuussa 2016
Paul Manafort Indianassa toukokuussa 2016Justin Lane / EPA

Uutiskanava CNN:n saamien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI salakuunteli tulevan presidentin Donald Trumpin kampanjapäällikköä Paul Manafortia vielä tämän vuoden puolella.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin antoi jo vuonna 2014 FBI:lle salaisen valtuutuksen, joka perustui ulkomailta tulevan tiedustelutoiminnan seuraamiseen liittyvään ns. FISA-lakiin. Lain mukaan salakuuntelu on mahdollinen, jos on vahvoja viitteitä siitä, että kyseinen henkilö toimii ulkovallan eduksi.

Manafortiin kohdistuvat epäilyt liittyvät Ukrainan Venäjä-mieliseen, syrjäytettyyn presidenttiin Viktor Janukovytšiin ja hänen korruptiosta epäiltyyn puolueeseensa. FBI yritti selvittää, osallistuiko Manafort laittomaan varojen siirtoon ulos Ukrainasta, kun hän toimi Janukovitšin konsulttina.

Viime vuoden alkupuolella kuuntelu lopetettiin, koska todisteita ei löytynyt.

Manafort toimi Trumpin kampanjapäällikkönä vuoden 2016 kesäkuusta elokuuhun, jolloin hänet erotettiin edelleen esillä olleiden rikosepäilyjen takia.

Kampanjapäällikköaikana häntä ei salakuunneltu, mutta hieman myöhemmin FBI alkoi epäillä Venäjän sotkeutuneen Yhdysvaltain vaalikampanjaan.

Koska Manafortilla oli yhteyksiä Venäjälle, salakuuntelu alkoi uudelleen. Sitä jatkui vielä jonkin aikaa, kun Trump oli jo presidentti ja hän kävi Manafortin kanssa keskusteluita.

Tämä saattaa liittyä presidentti Trumpin maaliskuussa lähettämään, paljon hämmästystä herättäneeseen Twitter-viestiin, jonka mukaan hänen "lankojaan kuunneltiin".

FBI ja Yhdysvaltain oikeusministeriö ovat kiistäneet jyrkästi, että Trump olisi ollut salakuuntelun kohde. Manafortilla on kuitenkin asunto Trumpin omistamassa Trump Tower -pilvenpiirtäjässä. Salakuuntelua on mahdollisesti kohdistettu tähän asuntoon.

Manafort on kiistänyt, että hän olisi syyllistynyt mihinkään laittomuuteen tai että hän olisi tietoisesti tavannut ketään Venäjän agentteja.