1. yle.fi
  2. Uutiset

Tillerson: Iranin ydinsopimus on arvioitava uudelleen

Iran
Rex Tillerson.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on sanonut, että Iranin ydinsopimus on arvioitava uudelleen jotta Yhdysvallat voivat pitäytyä sopimuksessa. Tillerson kertoi näkemyksistään Fox-uutiskanavan haastattelussa.

Erityisesti huolta Tillersonin mukaan aiheuttavat sopimuksen niin kutsutut ”auringonlaskun lausekkeet”, joiden mukaan osa ydinsopimuksen rajoitteista raukeaisi ajan kuluessa.

Tiistaina YK:n yleiskokouksessa puhuneet niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahukin kritisoivat Iranin ydinsopimusta.

– Muuttakaa se tai perukaa se, totesi Netanjahu.

Ydinsopimuksen kriitikot pelkäävät, että Iranilla olisi mahdollisuus kehittää jälleen ydinase, kun nykyisen sopimuksen rajoitteet päättyvät.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron taas puolusti Iranin ydinsopimusta YK:n yleiskokouksessa.

– Ehdotan sopimukseen lisäyksiä, jotka poistaisivat Yhdysvaltojen ja alueella olevien maiden huolen, sanoi Macron.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif vastasi Trumpin esittämään kritiikkiin tiukempaan sävyyn.

– Trumpin vihapuhe kuuluu keskiajalle – ei 2000-luvun YK:hon – ei siihen kannata vastata, Irania ydinsopimusneuvotteluissa edustanut Zarif totesi.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa sekä EU sopivat vuonna 2015 Iranin kanssa, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja vastineeksi Iraniin kohdistuvia pakotteita puretaan.

Sopimuksen määrä oli päättää pelot siitä, että Iran kehittelee ydinasetta rauhanomaisen ydinohjelman varjolla.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi