Ekonomistit nousevista kasvuennusteista: Suomi ei ole nousussa yksin

Talouden ylikuumenemisesta ei ole nähty nyt merkkejä.

noususuhdanne
Ylen aamu-tv: Talouden nousukiito
Ylen aamu-tv: Talouden nousukiito

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ja Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoivat talouden nousukiidon todennäköisesti jatkuvan.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan eilen julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia. Keväällä Etla arvioi, että kasvu jäisi 1,7 prosenttiin.

Myös valtiovarainministeriö kertoi nostavansa tämän vuoden kasvuennustettaan aiemmasta 2,4 prosentista 2,9 prosenttiin.

Kasvuennusteiden päivittymistä aiempaa korkeammiksi selittää ekonomistien mukaan talouden laaja-alainen veto. Suuri osa maista on mukana kasvussa, jolloin Suomi ei ole siinä yksin.

Heiskanen arvioi, että keskipitkällä aikavälillä kohtalaiseen kasvuun on hyvät edellytykset.

– Taantumat ovat yleensä lyhytaikaisia, ja kasvukaudet pitkiä, Heiskanen totesi.

Kuoppamäki ei nähnyt hänkään, että nousukauden huippu olisi käsillä. Notkahdusten taustalla on usein ollut talouden ylikuumenemista ja ylilyöntejä, mutta sellaisia oireita ei ole nyt ollut nähtävissä. Paikoin hidas kasvu voi jatkua pitkäänkin.

– Esimerkiksi Australiassa kasvukausi on jatkunut vuosikymmeniä.

Heiskanen muistutti, että Yhdysvalloissakin on nyt ollut hidasta kasvua, eikä ryöpsähdyksenomaista, joka voisi ylikuumentaa taloutta.

Työllisyyden kasvu nopeutuu

Ekonomistit eivät usko, että 72 prosentin työllisyysasteeseen yllettäisiin tällä hallituskaudella.

– 72 prosenttia edes tällä vuosikymmenellä tuntuu kaukaa haetulta, totesi Dansken Bankin Kuoppamäki.

Työllisyyden nousun uskottiin kuitenkin nopeutuvan vielä nykyisestä, sillä työvoiman tarpeen kasvu tulee hieman talouden nousun perässä. Heiskanen piti lukemaa periaatteessa mahdollisena, mutta se edellyttäisi nykyistäkin nopeampaa talouden kasvua.

Myös työllisyysluvuista on viime päivinä saatu hyviä uutisia. Yle kertoi maanantaina, että iäkkäämpien eli yli 55-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt erityisen paljon alkuvuodesta ja varttuneempien työllisyysaste on kohonnut.

Korkonäkymiä aamu-tv:ssä vierailleet ekonomistit pitivät maltillisina. Heiskanen ennakoi, että ensi vuonna pitemmissa koroissa voi olla jo enemmän liikettä.

*Lue myös *

10 syytä miksi Suomella menee nyt hyvin – kilpailukyky parani ja markkinaosuuksien lasku päättyi

Asuntovelallista ahdistaa jo – eikä korko ole vielä edes nousussa