1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taideväärennökset

Sisä-Suomen taideväärennösvyyhdin esitutkinta valmistui – rikosvahingot noin 1,4 miljoonaa euroa

Väärennöksiä on tehty lukuisten tunnettujen taiteilijoiden maalauksista.

taideväärennökset
Reidar Särestöniemen maalauksesta tehty väärennös
Väärennösvyyhtiin liittyy useiden tunnettujen taiteilijoiden töitä. Kuvassa Reidar Särestöniemen maalauksesta tehty väärennös.Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on tutkinut usean vuoden ajan laajaa ja ammattimaista väärennetyn taiteen rikosvyyhtiä eri puolilla Suomea. Jutussa on nyt valmistunut niin sanotun Sisä-Suomen haaran esitutkinta, jossa rikosvahingot nousevat noin 1,4:ään miljoonaan euroon.

Esitutkinnan mukaan väärennettyä taidetta on myyty ammattimaisesti jo useiden vuosien ajan. Juttuun liittyy liki 200 taulua, joista valtaosa on todettu väärennöksiksi. Tauluista noin 130 oli asianomistajien eli taulujen ostajien hallussa, 52 puolestaan epäiltyjen. Tauluista vain parikymmentä oli aitoja.

Lisäksi poliisilla on takavarikossa yli 800 taulua, joiden osalta tultaneen käräjäoikeudessa esittämään menettämisvaatimus. Tällä hetkellä käräjäoikeuden määräämiä turvaamistoimia on voimassa yli 700 000 euron arvosta. Lähes koko summan edestä omaisuutta on saatu jäljitettyä ja turvaamistoimien kohteeksi.

Eero Järnefeltin työstä tehty väärennös.
Väärennetty Eero Järnefelt.Keskusrikospoliisi

Jutussa on yhdeksän epäiltyä. Heistä yhden epäillään maalanneen suuren osan niin Sisä-Suomen kuin nyt jo oikeuskäsittelyyn edenneen rikosvyyhdin maalauksista. Jo aikaisemmin on valmistunut rikostutkinnan ensimmäinen vaihe, jota on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa vuoden alusta lähtien. Oikeudenkäynti kestää marraskuuhun saakka.

Oikeuskäsittelyssä olevaan juttuun liittyy noin 220 väärennetyksi epäiltyä maalausta, jotka toimitettiin Kansallisgallerian aitoustutkimuksiin. Pääosa niistä todettiin väärennöksiksi, ja niistä on aiheutunut useiden miljoonien eurojen vahingot.

Sisä-Suomen haaraa koskevassa esitutkinnassa on asianomistajia 30.

Lue seuraavaksi