Kuopio valittaa Antikkalan lumetusluvan torppaamisesta – ympäristöjohtaja: "Väärä päätös aluehallintovirastolta"

Kaupungin valitus Vaasan hallinto-oikeuteen lähtee 9. lokakuuta pidettävän kaupunginhalllituksen kokouksen jälkeen.

laskettelurinteet
Antikkalan laskettelurinne. Rinnekone etualalla.
Joonas Nieminen / Yle

Kuopion kaupunki on päättänyt valittaa Itä-Suomen aluehallintoviraston viimeviikkoisesta päätöksestä kieltää Antikkalan laskettelurinteen lumetus. Kaupunki pohti valitusta jo tuoreeltaan ja nyt asia on varmistunut.

Valitusta valmisteleva ympäristöjohtaja Tanja Leppänen sanoo, että aluehallintoviraston päätös on väärä ja siksi siitä valitetaan. Valituksen on tarkoitus lähteä Vaasan hallinto-oikeuteen 9. lokakuuta pidettävän kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen.

– Uhanalaisille sienille paras elinympäristö on nimen omaan laskettelurinne, jonka vallitseviin kosteusolosuhteisiin sienet ovat sopeutuneet.

Aluehallintovirasto hylkäsi viime viikolla Kuopion kaupungin anoman lumetusluvan. Ratkaisu tietää sitä, että Antikkalan kaupungilta vuokrannut rinneyhtiö Huippupaikat ei voi rakentaa rinteeseen lumetusjärjestelmää. Myös muut investoinnit ovat jäissä ja ainakaan ensi talvena Antikkalassa ei lasketella ollenkaan. Jos lumetuslupaa ei heru valituksen jälkeenkään, Huippupaikat saattaa luopua rinteen pyörittämisestä kokonaan.

AVI pelkää, että läheisestä Iso-Valkeisen lammesta pumpattava paljon fosforia sisältävä vesi heikentäisi rinteessä viihtyvien harvinaisten sienilajien elinolosuhteita. Ympäristöjohtaja Leppäsen näkemyksen mukaan rinteeseen lumetuksen vuoksi tuleva ravinnemäärä on pieni.

Lähes kaikki Kuopion valtuustoryhmät ovat vedonneet, että aluehallintovirasto vielä harkitsisi ratkaisuaan Antikkalan laskettelurinteen lumetusluvasta. Aluehallintovirasto ei kuitenkaan voi tehtyä päätöstä muuttaa, vaan muutosta pitää hakea Vaasan hallinto-oikeudesta. Asian käsittely voi vielä jatkua edelleen korkeimmassa hallinto-oikeudessa.