Vaimon mökkirantaan rakennetusta lumilinnasta tuli Euroopan kaunein postimerkki: "Kertoo omalaatuisella tavalla Suomesta"

Suomalainen postimerkki palkittiin Euroopan parhaana linna-aiheisessa postimerkkikilpailussa.

postimerkit
PostEuropin järjestämän linna-aiheisten EUROPA-postimerkkien kilpailun voitti vuonna 2017 Anssi Kähärän Postille suunnittelema Lumilinna-postimerkki.
PostEuropin järjestämän linna-aiheisten EUROPA-postimerkkien kilpailun voitti Anssi Kähärän Postille suunnittelema Lumilinna-postimerkki.Anssi Kähärä / Posti Group

Suomi on niittänyt mainetta eurooppalaisessa postimerkkikilpailussa. Euroopan julkisten postioperaattorien yhdistyksen, PostEuropin, järjestämän linna-aiheisen postimerkkikilpailun voitti Anssi Kähärän Postille suunnittelema Lumilinna-postimerkki.

Kuvassa on Kähärän itse rakentama lumilinna ikonisessa talvimaisemassa. Postimerkkimaisema löytyi Iitistä, mutta sen eteen piti valokuvaajan nähdä hieman vaivaa.

– Tiesin, etten löydä halutun kaltaista lumilinnaa mistään, joten rakensin sen itse Kymijoelle, Iitin kirkonkylän kupeeseen, Anssi Kähärä kertoo.

Paikka oli Kähärälle tuttu ja käytännöllinen. Linna kohosi vaimon suvun mökkirantaan Kirkkojärven lahdelle.

Lapiohommiin

Merkki suunniteltiin yhteistyössä Postin Design Manager Tommi Kantolan kanssa. Postilla oli antaa Kähärälle tarkka visio, jota hän lähti toteuttamaan.

– Kuvan piti olla valokuva. Linnan piti näyttää linnalta, mutta sillä tavalla realistiselta, että sen olisi voinut kuka tahansa tehdä, lapset vaikka. Ei haluttu esimerkiksi Kemin lumilinnan kaltaista ammattilaisten tekemää linnaa. Siinä jouduin sitten lapiohommiin, Kähärä kertoo.

Lumilinnan rakentaminen vei aikaa noin viisi tuntia. Ruutuja Kähärän kameraan kertyi huomattavasti enemmän. Kähärä kuvasi linnaa päivänvalolla, mutta vasta ilta palkitsi.

– Kuvausolosuhteiden suhteen kävi aivan älytön tuuri. Illan viimeinen auringonlasku oli mielettömän hieno. Valittua kuvaa ei ole edes rukattu hirveästi.

Kuva on otettu keväällä 2016. Kähärä rakensi linnan jäälle, missä vielä oli kaunis lumipeite. Sen sijaan kauempana linnan takana jää oli alkanut jo pikku hiljaa sulaa.

– Olen tehnyt kaksikymmentä vuotta graafikon töitä, mutta lumilinnan rakennustöihin en ole vielä ennen joutunut. Olihan se mieluisaa vaihtelua, hämeenlinnalaislähtöinen Kähärä kertoo.

Kähärä on töissä helsinkiläisessä Werklig-suunnittelutoimistossa luovana johtajana.

Suomalaista omaperäisyyttä

Voittajan valinnut raati arvosti nimenomaan merkin omaperäisyyttä. Lähes kaikki maat käyttivät merkin kuvituksena linnaa, mutta Suomessa merkkiin tuotiin lumilinna.

Suomalaisia vanhoja linnoja kuvaava postimerkkivihko ilmestyi muutama vuosi sitten, joten kilpailuun haluttiin tarjota jotain erilaista, jonka kanssa keski- ja eteläeurooppalaiset eivät pystyisi kilpailemaan.

– Postimerkki kertoo Suomesta omalaatuisella tavalla ja on samalla mitä hienoin matkailumainos, Postin Design Manager Tommi Kantola sanoo tiedotteessa.

Talvisen maiseman perään on jo kyseltykin maailmalta. Anssi Kähärä kertoo saaneensa tiedustelun Kiinasta, jossa kysyttiin maiseman tarkkaa paikkaa.

– Varmaan Iitissä myydään pian paljon postimerkkejä. Näissä hommissa on huomannut, kuinka voimakasta kotiseuturakkaus eri puolilla on.

Anssi Kähärä on suunnitellut Postille aiemmin Vaivaisukkoperinnettä ja Valkolakki -postimerkit. Toimeksiantoja on tiedossa vastakin.

Suomalaisille menestystä ennenkin

Eurooppalaisten postioperaattoreiden yhdistys PostEurop on julkaissut EUROPA-postimerkkejä vuodesta 1956 lähtien.

Samalla teemalla julkaistavat postimerkit kertovat eri maiden yhteisistä eurooppalaisesta juurista, kulttuurista ja historiasta, mutta tuovat samalla esille maakohtaiset eroavaisuudet. Asiantuntijaraati on vuodesta 2013 alkaen valinnut parhaimman EUROPA-postimerkin.

– Tällä kertaa voittajasta ei ollut epäilystäkään. Suomen Postin julkaisemat postimerkit pärjäävät vuosi vuodelta tässä kilpailussa, raadin puheenjohtajana toiminut PostEuropin pääsihteeri Botond Szebeny toteaa Postin-tiedotteessa.

Suomi on ollut kilpailun kärjessä jokaisena vuonna. Voitto tuli heti ensimmäisenä kilpailuvuonna 2013, kun Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema Postin jakeluautot -postimerkki sai asiantuntijaraadin suosion.

Voitto Suomeen tuli heti ensimmäisenä EUROPA-merkkien kilpailuvuonna 2013, kun Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema Postin jakeluautot -postimerkki sai asiantuntijaraadin suosion.
Voitto Suomeen tuli heti ensimmäisenä EUROPA-merkkien kilpailuvuonna 2013, kun Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema Postin jakeluautot -postimerkki sai asiantuntijaraadin suosion.Posti Group

Aiemmin tänä vuonna kuvittaja Jussi Kaakisen suunnittelema Jokamiehenoikeudet-postimerkki voitti maailman kaunein postimerkki -palkinnon filateliamaailman Oscareiksi kutusutussa Asiago-kilpailussa.

Suomalainen Jokamiehenoikeudet-postimerkkijulkaisu voitti 2.7.2017 ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä postimerkkitaiteen kilpailussa, joka järjestetään vuosittain Asiagossa Italiassa.
Suomalainen Jokamiehenoikeudet-postimerkkijulkaisu voitti helmikuussa ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä postimerkkitaiteen kilpailussa, joka järjestetään vuosittain Asiagossa Italiassa.Posti Group