Hyppää sisältöön

Ylen uutistoiminnan johtajana aloittava Jouko Jokinen: "Olin jo miettinyt, että Tampere on minun loppusijoituspaikkani"

Aamulehdessä vuodesta 2010 työskennellyt Jokinen sanoo jäävänsä kaipaamaan ihmisiä ja rentoa tunnelmaa.

Jouko Jokinen kommentoi nimitystään keskiviikkoaamuna asunnossaan Tampereella. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ylen päätoimittajuus vie Jouko Jokisen Tampereelta Helsinkiin. Jokinen jättää Tampereen haikeilla mielin.

– Olin jo miettinyt sitä, että Tampere on minun loppusijoituspaikkani. Minähän olen Pirkanmaalta kotoisin, syntynyt Vesilahdessa ja suku on Hämeenkyrön, Viljakkalan ja Jämijärven seuduilta tyystin kotoisin. Äiti asuu edelleen Vilppulassa, joka on varsinainen kotipaikkani.

– Minä viihdyn täällä äärettömän hyvin, mutta lohdutan itseäni sillä, että kesäpaikka ei häviä mihinkään Kyröskoskelta. Ja eihän Tamperekaan mihinkään häviä, ainahan tänne takaisin pääsee.

Viime päivät Jokinen kertoo katsoneensa ympärilleen uusin, hiukan kaihoisin lasein. Kysymykseen, mitä Jokinen Tampereelta jää eniten kaipaamaan, vastaus löytyy empimättä.

– Tamperelaisia. Täällä on tasa-arvoinen suhtautuminen ihmisiin. Ihmiset uskaltavat avata suunsa ja kommentoida. Täällä on hirveän hyvä ja rento meininki.

Yliopistojen yhdistyminen hankkeista tärkein

Jouko Jokinen on Aamulehden päätoimittajana katsellut näköalapaikalta Tampereen viime vuosien voimakasta kasvua ja isojen hankkeiden käynnistymistä.

– Päätöksenteko on mennyt hyvään suuntaan. Rantatunnelin ympärillä käyty, aika armoton riitely opetti myös päättäjille, että riitelystä ei hyödy kukaan. Nyt on löytynyt yksituumaisuutta. Totta kai on erimielisyyttäkin ja kritiikkiä – se sallitaan ja niin pitää ollakin – mutta kaupunkia kehitetään nyt yksituumaisesti.

Tärkeimmäksi yksittäiseksi hankkeeksi Jokinen nostaa Tampereen yliopistojen ja ammattikorkeakoulun yhdistymisen, Tampere3-hankkeen.

– Se pitää saada hyvin liikkeelle ja etenemään, koska se on paljon tärkeämpi hanke kuin tunneli, raitiotie tai areena konsanaan. Yliopiston ja koulutuksen ympärille valetaan pohja Pirkanmaan tulevaisuudelle.

Jouko Jokinen on työskennellyt Aamulehdessä vuodesta 2010. Hänen kasvonsa ovat tulleet tamperelaisille tutuiksi niin lehden sivuilta kuin monista keskustelutilaisuuksistakin. Maaliskuun lopussa Jokinen veti kuntavaalien puheenjohtajatentin Koskikeskuksessa Ylen Riikka Nurmen kanssa. Kuva: Yle

Sukupuolineutraalit tittelit myös Yleen?

Aamulehti linjasi viikonloppuna pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), että se ottaa käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet. Aamulehti kertoi, että jatkossa se käyttää esimerkiksi eduskunnan puhemiehestä nimitystä puheenjohtaja.

Linjaus on herättänyt vilkasta keskustelua, puolesta ja vastaan. Voiko vastaavia avauksia odottaa Jouko Jokiselta myös Ylessä?

– Kyllä varmaan. Tämähän on asia, mistä Ylessä jo keskusteltiin. Ilman muuta tällaisia pitää nostaa esiin, kun hetki tulee ja löydämme hyviä, järkeviä ja yhteiskuntaa paremmaksi muuttavia asioita.

Jokinen kertoo, että hän ei itse hakenut tehtävää, vaan häneen otti yhteyttä uusien työntekijöiden etsijä, headhunter. Aamulehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Alma Media aloittaa uuden vastaavan päätoimittajan etsinnän välittömästi.

**Katso videolta, kuinka Jokinen kommentoi toimittaja Petra Ketosen haastattelussa mm. Ylen riippumattomuutta. **

Jouko Jokinen
- Olen Ylen suurkuluttaja, minulla on radio auki koko ajan, kertoo Ylen uutistoiminnan uusi johtaja Jouko Jokinen.
.
.