1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Kärkölän sisäilmaloukku pakotti koululaiset evakkoon väistötiloistakin – edessä miljoonien eurojen remontti?

Uusimpien tutkimusten perusteella Vuokkoharjun koulu on korjauskelpoinen, mutta remontin hinta nousisi viiteen miljoonaan euroon. Kunta pohtii myös uuden koulun rakentamista.

Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Kärkölän Vuokkoharjun koulu vaatii mittavan ja kalliin remontin. Oppilaat ja opettajat ovat oireilleet jo useita vuosia (siirryt toiseen palveluun), ja maaliskuusta asti sisäilmaongelmia on selvitetty erilaisen tutkimuksin.

Syyslukukauden alussa oppilaat siirtyivät väistötiloihin. Koululaisten ja opettajien tilanteesta tekee erityisen kinkkisen se, että myös väistötiloina toimivissa parakeissa on oireiltu. Osa oppilaista on joutunut evakkoon väistötiloistakin.

– Arki ei nyt ihan ole kohdannut odotusta. Olemme joutuneet siirtämään kolme ryhmää pois korvaaviin väistötiloihin, sanoo koulun rehtori Petri Käkönen.

Varsinaisessa koulurakennuksessa on ollut käytössä vain ruokala ja keittiö. Päivät ovat sujuneet normaaleissa merkeissä, sanoo neljäsluokkalainen Pekko Sola.

– Aika lailla normaalisti, ei ole tullut mitään kauheita muutoksia. Ollaan opiskelemassa, tehdään läksyt ja pidetään kivoja välitunteja.

Kouluun on suunniteltu peruskorjausta jo aiemmin, mutta tuoreiden tutkimustulosten perusteella remonttitarve on sisäilmaongelmien vuoksi luultua suurempi. Kärkölän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Koskinen arvioi, että toinen vaihtoehto on rakentaa tilalle uusi koulu. Kummassakin tapauksessa kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa.

Koskisen mukaan ensimmäiseksi on päätettävä, rakennetaanko uutta vai korjataanko vanhaa.

– Siellä on sen verran monessa paikassa mikrobikasvustoja, että uusitussa korjaussuunnitelmassa jouduttaisiin hyvinkin viemään tämä paljaalle betonipinnalle ja osa betonistakin todennäköisesti louhimaan pois. Olisi kallis remontti tulossa. Meillä on tilattu laskelma, missä pyritään laskemaan onko taloudellisesti järkevämpää korjata vanhaa vai rakentaa uutta.

Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Uusimpien sisäilmatutkimusten perusteella koulurakennus näyttää korjauskelpoiselta. Polycon Oy on ottanut rakennuksesta kymmenen näytettä elokuussa ja juuri tulleet tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä koulun kunnosta.

– Ei löydetty mitään sellaista, että täällä ja täällä olisi lisää kamalia vaurioita. Kymmenestä näytteestä kuusi oli täysin puhtaita, neljässä oli ulkoilmamikrobeja ja musiikkiluokasta löydettiin vähäisiä määriä sädesientä, kertoo projektipäällikkö Hannu Kärki Polycon Oy:stä.

– Minun näkemykseni on sinänsä, että kiinteistö on korjattavissa. Monesti tulee spekuloitavaksi se, että korjauskustannusarvio kiipeää kovin korkealle. Kun uuden rakentamisen ja vanhan korjaamisen välillä alkaa olla enää 10–20 prosenttia hintaeroa, niin kannattaako enää vanhaa korjata, pohdiskelee Kärki.

Koululla on tutkittu myös pihalla olevat parakit, joista niin ikään löytyi mikrobeja. Viidestä näytteestä kahdessa oli enemmän mikrobeja kuin asumisterveyttä koskeva asetus edellyttää.

– Meillä on tullut se kokemus tässä vuosien saatossa, että kun parakit alkavat ikääntyä, niin niissä alkaa olla samanlaisia ongelmia kuin rakennuksissakin. Eikä niiden tekninen käyttöikä ole läheskään sama kuin jonkin kivirakenteisen koulun, sanoo projektipäällikkö Kärki.

Kärkölän kunnasta on kerrottu, että parakkeja vaihdetaan uusiin koululaisten syyslomalla. Vaihdettavia parakkeja on jopa seitsemän.

– Toiveena on, että tilat saadaan asianmukaiseen kuntoon ja opetus kaikkien luokkien osalta pystytään järjestämään tässä pihalla, sanoo rehtori Käkönen.

Kunta käyttää Polycon Oy:n tutkimustuloksia päättäessään Vuokkoharjun koulun kohtalosta.

Pekko Solan mukaan koulunkäynti on sujunut normaalisti myös parakeissa. Kuva: Johanna Talasterä / Yle