1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen väkeen toivotaan lisää vauhtia: Hätätilassa talon täytyy tyhjentyä parissa minuutissa

Hätätilanteessa suurista rakennuksista, kuten Inarin Saamelaiskulttuuri Sajoksesta, ulos on ehdittävä nopeasti. Tiistaina Sajoksessa oli paloharjoitus, mutta väki ei tuntunut pitävän kiirettä.

Kotimaan uutiset
Kari Sellman
Palomies Kari Sellman.Anneli Lappalainen / Yle

Hälytyskellot soivat Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Kukaan ei tiennyt, mikä oli hälytyksen syy, mutta ulos täytyi kiirehtiä niin nopeasti kuin mahdollista. Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Piia Ruotsala-Kangasniemi juoksee muiden perässä ja hädin tuskin ehtii kertoa, millainen talon pelastussuunnitelma on.

– Meillä on näet pelastussuunnitelma, jossa on ohjeet, miten pitää toimia: Pitää laittaa takki päälle, ovi kiinni ja tulla suoraan tänne kokoontumispaikalle Sajoksen pihalle, selittää Ruotsala-Kangasniemi.

Buollinalárbma
Anneli Lappalainen / Yle

Sajos on yksi Inarin kirkonkylän suurimmista rakennuksista. Kolmikerroksisessa talossa työskentelee lähes sata henkilöä. Hätätilanteessa suuresta rakennuksesta pitää ehtiä nopeasti ulos.

– Kyllähän se muuten menee hyvin, mutta tahtoo olla niin, kun harjoitellaan, harjoitusmoodi jää päälle eikä uskota sitä, että harjoittelemalla saadaan hyvä lopputulos, sanoo palomies Kari Sellman.

Ihmiset "valuivat" ulos

Kaikki pääsivät turvallisesti ulos viranomaisten määräämälle kokoontumispaikalle. Aikaa kului kuitenkin liikaa, noin viisi minuuttia. Palon sattuessa on kiire, sillä savua hengittänyt voi kahdessa minuutissa menettää tajuntansa ja menehtyä viidessä minuutissa.

Hälytyksen jälkeen Sajoksen väki laahusti ulos ja ehti kokoontumispaikalle pelastustoimen edustajan mielestä liian hitaasti.

– Liian kauan kestää tuon meidän rakennuksen tyhjentäminen. Rakennus on kuitenkin aika yksinkertainen, ja siinä on monta poistumistietä. Kyllä siitä pitäisi nopeammin päästä ulos, moittii Sellman.

Sajoksen tapaisissa isoissa rakennuksissa pitää vähintään kerran vuodessa harjoitella tulipalon varalta. Myös Jonna Kilkki tunnistaa Sellmannin moitteen. Koskaan ei voi olla varma, onko kyseessä oikea hätätilanne.

Jonna Kilkki
Jonna Kilkki SámiSoster-yhdistyksestä.Anneli Lappalainen / Yle

– Täytyyhän sitä lähteä ulos, mutta täytyy sanoa, että aina sitä miettii, onko tämä harjoitus. Viimeksi kun olin täällä, sattui oikea palohälytys. Silloin katseltiin tuolla, kun ihmiset valuivat aika hitaasti ulos.

Valtionneuvoston pelastustoimesta tehdyn asetuksen mukaan pelastussuunnitelma on laadittava muun muassa rakennuksiin tai työpaikkoihin, joissa työskentelee yli 50 henkeä sekä kouluihin, oppilaitoksiin, matkailuyrityksiin ja teollisuuslaitoksiin.

Lue seuraavaksi