Turun kaupunginjohtajan paikasta on tulossa kokoomuslaisten välinen kisa

Turun kaupunginjohtajan viran haku päättyi keskiviikkona. Paikkaa haki yhteensä 15 ehdokasta. Suuria yllätyksiä ei hakijoiden joukossa ollut.

Turku
Turun lippu
Yle

Turun kaupunginjohtajan paikkaa tavoitteli yhteensä 15 ehdokasta. Kisasta näyttäisi tulevan kokoomuslaisten keskinen välien selvittely, koska vihreiden Ville Niinistö ennakkoarvailujen vastaisesti ei lähtenytkään hakemaan paikkaa.

Ykkösehdokkaaksi on nousemassa kokoomuslainen, Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve. Hän toimi kokoomuksen puoluesihteerinä 2014-2016. Arve oli Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2010-2014. Turun valtuustossa Arve on istunut vuodesta 2004 alkaen.

Toinen kova kokoomuslaisnimi on Ville Itälä. Hän on ollut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä vuodesta 2012 alkaen. Kokoomuksen puheenjohtajana ja sisäministerinä Itälä toimi 2000-luvun alussa. Euroopan parlamentissa hän ollut 2004-2012. Turun valtuustossa Ville Itälä istui 1985–1996. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana hän oli 1993–1995.

Myös maakuntajohtaja, kokoomuksen Kari Häkämies on varteenotettava hakija. Hän on toiminut oikeusministerinä, sisäministerinä ja kansanedustajana. Lisäksi hän on ollut Hämeenkyrön ja Pyhtään kunnanjohtajana sekä Kuopion kaupunginjohtajana.

Demareiden ykkösehdokas kaupunginjohtajaksi on apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen. Hän on pitkänlinjan virkamies ja tuntee Turun asiat vuosikausien kokemuksella.

Toinen nimekäs virkamies on konsernihallinnon johtaja Pekka Sundman.

Turun suurimmassa valtuustoryhmässä kokoomuksessa on lähdetty siitä, että kaupunginjohtajan pesti kuuluu kokoomuslaiselle ehdokkaalle. Toiseksi suurimmassa puolueessa vihreissä asiaa ei ole tyrmätty, mikäli kokoomus saa esille tarpeeksi pätevän ehdokkaan. Nyt näyttäisi näin olevan.

Vihreiden Ville Niinistö harkitsi pitkään kaupunginjohtajakisaan mukaan lähtemistä. Hän kieltäytyi viime metreillä, sillä ei halunnut virkamiesjohtajaksi. Hän sanoo olevansa mahdollisesti kiinnostunut paikasta, jos Turussa siirrytään pormestarimalliin.

Turun kaupunginjohtajan paikka avautui kun nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell siirtyy Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi marraskuussa. Kaupunginjohtajan palkka on 15 000 euroa kuukaudessa. Paikka täytetään neljän vuoden määräajaksi. Tavoitteena on, että valtuusto valitsisi uuden kaupunginjohtajan 16. lokakuuta järjestettävässä kokouksessa.