Presidentti Niinistö YK:ssa: "Pohjois-Korea saatava neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja"

Presidentti Sauli Niinistö nosti puheessaan Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa esiin myös rauhanvälityksen ja ilmastonmuutoksen.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous
Niinistö puhuu YK:ssa 20. syyskuuta 2017.

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut puheessaan YK:n yleiskokouksessa odotetusti kantaa Pohjois-Korean ohjusohjelmaan.

Niinistö korosti useiden muiden johtajien tapaan, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma on uhka globaalille rauhalle ja vakaudelle ja se on saatava loppumaan. Pohjois-Korean hallituksen on Niinistön mukaan osallistuttava neuvotteluihin maan ydinaseohjelmasta ilman ennakkoehtoja.

Niinistön puhe avasi YK:n yleiskokouksen toisen päivän Meksikon ulkoministerin jälkeen Yhdysvaltain New Yorkissa.

Suomen presidentin puhe oli Koreoiden kriisin suhteen sovittelevampi kuin Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla. Trump sanoi tiistaisessa puheenvuorossaan olevansa valmis tuhoamaan Pohjois-Korean rakettimiehineen täydellisesti, jos maa uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia.

Niinistö sanoi terrorismin torjunnan olevan YK:n yhteinen prioriteetti. Hänellä on suuret odotukset YK:n uutta terrorismin torjunnan yksikköä kohtaan.

Suomen presidentti viittasi myös radikalisoitumisen uhkaan, joka on nopean väestönkasvun ja kaupungistumisen negatiivisia seurauksia.

Puheensa aluksi Niinistö totesi kaikkien ajatusten olevan Meksikon ja Karibian luonnonkatastrofien uhrien luona.

"Käytännönläheinen kanta ydinaseriisuntaan"

YK:n yhteisistä aloitteista Niinistö kommentoi ydinsulkusopimusta ja ydinaseriisuntaa. Hän vetosi kaikkiin ydinasevaltioihin ydinaseista luopumiseksi.

– Suomen kanta ydinaseriisuntaan on tuloskeskeinen ja käytännönläheinen, Niinistö sanoi.

Niinistö ei kuitenkaan maininnut sitä, että Suomi ei ole mukana ydinaseet kieltävässä sopimuksessa, jonka reilu 120 YK:n jäsenmaata hyväksyi heinäkuussa. Suomi jätti neuvottelut sopimuksesta väliin, sillä niiden lopputulema olisi ulkoministeriön mukaan nolla.

Lisäksi Niinistö toivoi Venäjän ja Yhdysvaltain käynnistävän uudelleen asevalvontaneuvottelut sekä Euroopassa että koko maailmassa.

Ilmastonmuutoksen torjunnasta Niinistö totesi, että arktinen alue on siinä eturintamassa. Niinistö mainitsi jälleen aloitteestaan mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi arktisella alueella, kuten hän teki tavatessaan Donald Trumpin elokuun lopussa.

Niinistö sanoi myös, että uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden kehittämistä on nopeutettava.

Suomi mukana poliisioperaatioissa

Presidentti Niinistö korosti Suomen roolia rauhanvälityksessä ja -turvaamisessa. Hän kiitti YK:n pääsihteerin António Guterresin painotusta konfliktien ennaltaehkäisyssä.

Niinistö nosti esiin Suomen aiempaa laajemman osallistumisen YK:n poliisioperaatioihin. Suomalaisia poliiseja on mukana seitsemässä YK:n operaatiossa, mukaan lukien sukupuoleen liittyvään ja seksuaaliväkivaltaan erikoistunut ryhmä Etelä-Sudanissa.

Presidentti korosti, että YK:n rauhanturvaajien seksuaalisiin väärinkäytöksiin on oltava nollatoleranssi. Seksuaaliset väkivaltatapaukset ovat järkyttäneet etenkin Afrikan maiden rauhanturvaoperaatioissa.

Niinistö sanoi sukupuolten välisen tasa-arvon olevan yksi Suomen ulkopolitiikan tärkeimpiä painopisteitä, samalla kun Suomi pyrkii Unescon hallintoneuvoston jäseneksi. Hän totesi myös Suomen olevan mukana terveysturvallisuuden parantamisessa, joka liittyy tautien maailmanlaajuisen leviämisen ehkäisyyn.

– Vain yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman paikan, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö mainitsi puheessaan lyhyesti myös Suomen satavuotisen itsenäisyyden.

Lisää YK:n yleiskokouksesta:

Trump YK:ssa: Roistovaltiot Yhdysvaltain ja maailman uhka

Niinistö Trumpin puheesta: "Olihan siellä muutamia todella kovia kohtia"