Raumon koululla osin mustuneesta omenasta syntyi syötävä kiisseli

Hävikkiruuasta puhuminen on alkanut purra. Torniolaiset kotitalouden valinneet kahdeksasluokkalaiset kertovat miettivänsä myös kotioloissa, voisiko raaka-aineen vielä hyödyntää, vaikka päiväys sanoo muuta.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Valtakunnallinen hävikkiruokaviikko ja erilaiset ylijäämäruokaa hyödyntävät tempaukset ovat innostaneet myös Tornion Raumon koululaiset mukaan ruokahävikin vähentämiseen. Koulu osallistuu ainoana merilappilaisena myös valtakunnalliseen Hävikki-battleen, joka käynnistyi jo hävikkiviikolla ja jatkuu aina syyskuun loppuun saakka.

Hävikki-battlessa yksinkertaisesti kokataan kotitaloustunneilla marketin ylijäämäruuasta omat, kekseliäät annokset, jotka sitten kuvataan someen kisan omalla tunnuksella.

Jami Saukkoriipi valmistaa jauhelihakastiketta. Taustalla Venla Kallijärvi on jo alkanut siistiä työpistettä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Torniossa kotitalouden valinneet kahdeksasluokkalaiset ovat nyt parina päivänä kokanneet kaupasta saaduista ylijäämäruuista. Moni kertoo jatkossa tarkkailevansa ruuan raaka-aineita eri silmin myös kotona.

– Voisi katsoa paljon paremmin, että mitkä menee roskiin ja mitkä ei, tunnustaa viimeisen myyntipäivän jauhelihaa käristävä Jami Saukkoriipi.

Luokkakaveri Sariina Riihiniemi sanoo ensin miettineen ylijäämäruuasta kokkaamisen järkevyyttä.

– Alkuun vähän epäilytti, mutta ei sitten kun sai ne ainekset. Ajattelin, että onkohan ne sitten oikein hyviä, mutta oli ne sitten ihan hyviä.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Viimeistä palaa myöten

Tuukka Lepistön keittiö valitsi raaka-aineikseen ainakin viimeisen käyttöpäivän makkaraa, "parasta ennen"-päiväyksen saavuttanutta leipää ja kolhiintuneita omenoita. Niistä syntyi varsin makkarapitoinen menu, joka ainakin pojille itselleen maistui.

– Tämä makkara maistuu hyvältä ja leipäkin on ihan hyvää, Lepistö kommentoi.

Hänen ja luokkakavereiden Veeti Pelimannin, Teemu Pikkaraisen sekä Rasmus Korkatin ateriakokonaisuus sisälsi alkuruuaksi makkarasilpulla maustetut lämpimät voileivät. Pääruokana oli spagettia makkarakastikkeella ja jälkiruuaksi tummaa omenakiisseliä.

– Kyllähän tämä kiisseliltä näyttää, ei se mitenkään pahalta näytä, Tuukka sanoo pyöritellen kulhossa hyvin hyytynyttä soppaa.

Pikkulusikka käy suussa ja virnistys leviää kasvoille:

– Kyllä tämä hyvältä maistuu!

Pöytäseurueen viimeistä palaa myöten tyhjentyneet lautaset vakuuttavat samaa: hävikkiruuasta saa loihdittua maistuvat ateriat.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle