Tervola päättää uudesta sote-ulkoistuksen selvityksestä – kesällä ulkoistus kaatui Pihlajalinnan vetäytymiseen

Tervolassa maakuntaa ei pidetä parhaana vaihtoehtona palvelujen ja työpaikkojen säilymisen kannalta.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Tervolan kunnanvirasto
Tervolassa päätetään torstaina sote-ulkoistuksen selvityksestä. Itse ulkoistuksesta on tarkoittaa päättää joulukuussa.Jarno Tiihonen / Yle

Tervola päättää torstaina uudesta sote-selvityksestä. Kunta päätti viime vuonna ulkoistaa sote-palvelunsa, mutta Pihlajalinna vetäytyi yhtiön ja kunnan yhteisyrityksestä aivan viime metreillä.

Tällä kertaa Tervolassa ei olla edellyttämässä kunnan mukanaoloa palveluja tuottavassa yrityksessä. Kunnanjohtaja Mika Simoska esitti kunnanhallitukselle selvityksen aloittamista yhteisyritysmallin pohjalta, mutta kunnanhallitus päätti olla rajaamatta asiaa.

Itse ulkoistuksesta on tarkoitus päättää joulukuussa, ennen ulkoistusta rajoittavan lainsäädännön mahdollista tiukkenemista.

Ulkoistus vaikuttaa ykkösvaihtoehdolta

Tervolalla on kolme mahdollisuutta järjestää sote-palvelunsa: ulkoistus, maakunta tai mahdollisesti Meri-Lapin yhteisyritys. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ykkösvaihtoehto on ulkoistus.

– Kyllä tässä selvitysvaiheessa oletetaan, että menemme tällä esityksellä eteenpäin, sanoo kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Saana Manninen.

Ulkoistus kuitenkin jakaa hieman myös keskustalaisten valtuutettujen mielipiteitä.

– Hyvin vähän, mutta jonkun verran, Manninen kuvaa.

Keskustalla on kymmenen Tervolan seitsemästätoista valtuustopaikasta eli kunnan asiat voidaan päättää, miten keskusta haluaa. Ulkoistuskysymyksessä valtuutetut voivat kuitenkin äänestää omantuntonsa mukaan.

Vasemmistoliitolle hankalampi pala

Tervolan toiseksi suurimmalle ryhmälle, vasemmistoliitolle, ulkoistus on selvästi hankalampi nieltävä keskustaan verrattuna.

– Jos saadaan vakuuttua, että näin on hyvä, niin varmaan moni miettii, että olisiko ulkoistus sittenkin parempi vaihtoehto. Mutta sinne on varmaan vielä pitkä tie. Uskon näin, sanoo kunnanvaltuuston vasemmistoliittolainen puheenjohtaja Pertti Keränen.

Keränen vastusti Pihlajalinnan kanssa tehtyä ulkoistuspäätöstä.

– Torstain päätös on helppo ennustaa, eli selvitys käynnistyy. Sen jälkeen on muutama kuukausi aikaa miettiä. Mutta edelleen olen vahvasti julkisen sektorin palvelun tuottamisen kannalla, Keränen sanoo.

Maakuntaa ei koeta hyväksi isännäksi

Jos ulkoistus ei toteudu, kunta voi jatkaa palvelujen tuotantoa, kunnes maakunta ottaa ne haltuun. Maakuntaa ei kuitenkaan koeta parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Lähdemme siitä, että haluamme mahdollisimman paljon turvata nimenomaan kuntalaisten lähipalveluita ja työpaikkoja Tervolassa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että maakunta ei välttämättä ole paras isäntä näiden asioiden esille tuomiseen, muotoilee kunnanjohtaja Mika Simoska.

Meri-Lapin sotea ei ole täysin suljettu pois

Myös Meri-Lappiin suunniteltu sote-yhteisyritys saattaa toteutuessaan tuottaa myöhemmin myös Tervolan palvelut.

– Tässä vaiheessa Tervolan kunta ei ole mukana Meri-Lapin kilpailutuksessa. Mikäli Meri-Lapin kunnat päätyvät tähän yhteisyritysmalliin, niin myöhemmässä vaiheessa Tervolan kunta voi ehkä merkitä yhteisyrityksen osakkeita ja tulla sen kautta yhtiön osakkaaksi ja liittyä se palvelujen käyttäjäksi, Simoska pohtii.