Hyppää sisältöön

Karhu hyökkäsi ja puri miestä käteen Suomussalmella

Karhu hyökkäsi lintumetsällä olleen miehen kimppuun. Metsästäjä oli ampunut karhua, mutta ei ole varmaa ovatko laukaukset osuneet karhuun.

Poliisin mukaan karhun hyökkäys voi liittyä sen pentujen suojelemiseen. Kuvan karhu ei liity tapaukseen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kolmen miehen seurue oli tiistaina 19.9. iltapäivällä Suomussalmen Lumperoisvaarassa lintumetsällä, kun karhu hyökkäsi yhden metsästäjän kimppuun. Mies yritti juosta karkuun, jolloin hän kaatui. Karhu puri miestä käteen ja raapaisi tassulla kasvoihin. Lumperoisvaara sijaitsee Hossan eteläpuolella.

Mies oli ampunut haulikolla kolme laukausta itseään suojellakseen. Poliisin mukaan ei ole varmuutta siitä, osuivatko laukaukset. Paikalta ei löytynyt verijälkiä, joista karhua olisi voinut jäljittää.

– Asian päällä ei tällä hetkellä ole viranomaisia eikä heidän valtuuttamiakaan henkilöitä karhua jahtaamassa, kertoo vanhempi konstaapeli Mikko Vuorio Oulun poliisilaitokselta.

Virka-apu oli ilmoittanut poliisille, että karhusta ei jäänyt verijälkiä, joten eläimen jäljitys ei ole mahdollista.

– Toistaiseksi ei asialle tehdä mitään, sanoo Vuorio.

Pennut hyökkäyksen syynä?

Karhu voi edelleen oleilla samalla alueella, mutta tällä hetkellä karhua ei yritetä etsiä. Poliisi varoittaa, että karhu saattaa käyttäytyä ihmistä kohtaan aggressiivisesti, jos se kokee tilanteen vaaralliseksi pennuilleen. Vuorion mukaan mitään erillistä ohjeistusta ei alueen asukkaille ole kuitenkaan lähetetty.

Poliisin tiedote asiasta tuli vuorokausi sen jälkeen, kun välikohtaus oli tapahtunut. Vuorion mukaan tilanne johtui siitä, että asia saatiin hoidettua paikallisen suurriistavirka-apuhenkilön kanssa ja uhri saatiin ambulanssilla sairaalaan, joten poliisin ei tarvinnut käydä paikalla.

Vuorion mukaan hyökkäyksessä ei periaatteessa ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

– Yksi syy karhun hyökkäykseen voi olla, että sillä saattaa olla pentuja. Koskaan ei voi tietää, miten villieläimet käyttäytyvät, Vuorio muistuttaa.

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut 27-vuotias (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat) mies vietiin ambulanssilla Kuusamoon tarkastettavaksi.

Karhun hyökkäyksestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

.
.