Ennustettu poutajakso voi vielä osin pelastaa viljasatoa

Poutajakso tuo helpotusta puinteihin, mutta osa viljasadosta jää silti korjaamatta.

maanviljelijät
Ohraa pellossa.
Simo Pitkänen / Yle

Lähipäivien poutajakso voi vielä parantaa viljasatoa ja helpottaa puintitöitä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää poutaantuu Pohjois-Savossa viikonloppuna ja sunnuntaina lämpötila on 15 asteen paikkeilla. Myös maanantaina ja tiistaina päivällä voi olla lämpöä noin 15 astetta.

Korkeapaine näyttää jatkuvan ensi viikolla ja lämpötila on kymmenen asteen yläpuolella. Meteorologi Juha Tuomalan mukaan kaikki päivät eivät ole yhtä aurinkoisia ja alkuviikolla voi olla pilvistäkin. Näillä näkymin korkeapaine saattaa pysyä Pohjois-Savossa viikonlopusta ensi viikon perjantaihin asti.

Maatiloilla odotetaan poutaa 

Maanviljelijät odottavat kuumeisesti kuivaa poutajaksoa. MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen muistuttaa, että maaperä on märkää eikä se kuivu hetkessä. Viljelijät toivovat nyt kuivaa ja tuulista keliä, sillä se kuivattaisi kasvustoja.

– Toteutuessaan poutajakso helpottaa vähän tunnelmia. Laatutappioita on kuitenkin tullut merkittävästi ja Pohjois-Savon osuus satotappioista on jopa yli 20 miljoonaa euroa, arvioi Kauhanen.

Sateinen sää on hidastanut puintitöitä huomattavasti. Toiminnanjohtaja Kauhasen mukaan pidempi poutajakso olisi viljelijöille tärkeä myös henkisesti. Pelloilla on ollut kovia pettymyksiä, kun sääennusteet eivät ole pitäneet paikkaansa.

Maanviljelijät joutuvat myös miettimään korjuujärjestystä pelloilla. Paikoin on kuitenkin alueita ettei viljasato ehdi valmistua puintikuntoon.

Syksyn edetessä myös päivittäinen puintiaika lyhenee väistämättä. Nyt puintia voidaan tehdä tyypillisesti noin kuusi tuntia päivässä ja lokakuussa puintiaikaa saattaa olla noin neljä tuntia päivässä.

Puinnit jatkuvat Pohjois-Savossa pitkälle lokakuulle. Loppusyksyllä puidaan rypsiä ja kevätvehnää.