“Pumpattiin ja imuroitiin vettä” – suomalaisen Marjo Ahon työläs yö Maria-hurrikaanin pyörteissä

Yhdysvaltain Neitsytsaarten St. Croix -saarella asuva suomalaisnainen kertoo Ylelle yöttömästä yöstään.

Hurrikaani Maria
San Juan
St.Croixin saarelta hurrikaani Maria jatkoi matkaansa kohti Puerto Ricoa. San Juan myrskyn kourissa 20. syyskuuta.

Suomalaisen Marjo Ahon työpaikan ikkunoista avautui surullinen näkymä myrskyn runtelemalle golfkentälle, kun aamu valkeni keskiviikkona Yhdysvaltain Neitsytsaarten St. Croixilla.

– Isoja puita on kaatunut paljon. Myös metallikattoja ja metallinpaloja lojuu ympäri golfkenttää. Taloista puuttuu myös kattoja, Aho kuvailee näkemäänsä.

Yhdysvaltain Neitsytsaarille iskenyt hurrikaani Maria työllisti koko Buccaneer-hotellin henkilökunnan. Niin myös Marjo Ahon, joka pitkin yötä pumppasi ja imuroi hotelliin noussutta vettä.

– Ollaan nyt vasta nähty, miltä tämä ympäristö näyttää, ja aika hurjalta myrskyn tuhot vaikuttavat, Aho sanoo.

St. Croixilla säästyttiin kuitenkin pahimmalta. Maria-hurrikaanin keskus pyyhki 50 000 asukkaan saaren eteläpuolelta. Hurrikaani toi saarelle mukanaan kovia tuulia ja rankkasateita.

Yhdysvaltain puolustusvoimat hotellivieraina

Myrskyvaroituksen seurauksena Buccaneer-hotelli sai epätavallisia vieraita. Sen huoneet täyttyivät Yhdysvaltain puolustusvoimien henkilökunnasta ja meteorologeista.

Heidän asiantuntemuksensa takia hotellin ei tarvinnut käyttää henkilökuntaansa vieraiden ohjaamiseen, vaan kaikki pystyivät keskittymään pitämään paikkoja mahdollisimman kuivina.

– Kun meillä on hurrikaani tai muu myrsky, niin yleensä hotellin henkilökunta tekee kaiken ja pitää vieraista huolen. Tällä kertaa kun meillä oli hieman erilaisia vieraita, niin heti kun jotain tapahtui, ihmiset tiesivät mitä tehdä, Aho kertoo.

Tuhojen suuruudesta ei vielä tietoa

Marjo Aho ei toistaiseksi ole päässyt ulos hotellista tuulten puhaltaessa edelleen.

– Juttelin ihmisten kanssa, jotka ovat menossa lentokenttää katsomaan, että missä kunnossa se on. Hekään eivät ole vielä lähteneet matkaan. On vielä liian aikaista. Täällä tuulee yhä, Aho toteaa.

Kun hotellit vallanneet vedet työllistivät yön läpi, Aho siirtyi aamulla kokeilemaan, saataisiinko hotellin internet- ja puhelinyhteydet jälleen toimimaan.

Hotellin ulkopuolella tapahtuneista tuhoista Aholla ei ole toistaiseksi mitään tietoa. Oman kotitalonsa kohtalostakaan hän ei ole vielä kuullut. Aviomies on turvassa, sillä tämä vietti niin ikään yön hotellilla.

– Elossa ollaan täällä hotellilla, mutta saapa nähdä tunnin kuluttua, että rupeaako kuulumaan kuulumisia ihmisiltä, Marjo Aho toteaa ja katselee myrskyn lehdistä paljaaksi puhaltamia palmunrunkoja hotellin ikkunasta.

Lue lisää:

Suomalainen Marjo Aho odottaa hurrikaanin iskua: "Jos aamulla olemme elossa, se on suuri voitto"