Hyppää sisältöön

Pelkkä peruna ei riitä – Kokemäen perunajauhotehdas testaa härkäpapuja

Perunalla tehtaan käyntikausi jää vain kolmeen kuukauteen vuodessa. Herneellä ja härkäpavulla hyötykäyttöä voitaisiin jatkaa pitkälle talveen.

Kuva: Yle

Kokemäellä toimiva Finnamyl Oy:n perunajauhotehdas hakee käyntikauteensa jatkoa palkokasveista.

Yhtiön toimitusjohtajan Ossi Paakin mukaan tehtaalla on tehty jo koeajoja herneellä. Lisäksi myös härkäpavun jalostaminen kiinnostaa yhtiötä. Finnamyl on saanut Tekesiltä rahoitusta asian tutkimiseen.

– Lupaavia tuloksia on saatu, Paakki kertoo.

Käytännössä tehdas soveltuu lähes sellaisenaan myös palkokasvien jalostamiseen. Paakin mukaan testit jatkuvat heti nyt käynnissä olevan käyntikauden jälkeen.

Perunajauhotehtaasta biojalostajaksi

Finnamyl investoi taannoin laitteistoon, jolla perunasta saadaan tärkkelyksen lisäksi myös muun muassa kasviproteiini talteen.

Kutsummekin itseämme biotehtaaksi, koska perunajauho ei ole enää ainoa tuotteemme.

toimitusjohtaja Ossi Paakki, Finnamyl Oy

Finnamyl Oy tavoitteleekin kalliille investoinnille lisäkäyttöä. Ongelmaksi muodostuu tehtaan lyhyt käyntikausi, joka kestää perunalla vain noin kolme kuukautta. Palkokasveista voisi jalostaa tärkkelystä ja proteiinituotteita perunakauden jälkeen tammi-maaliskuussa.

75 vuotta Kokemäellä toimineen laitoksen päätuote on yhä perunajauho, joka tuottaa liikevaihdosta valtaosan.

– Kutsummekin itseämme biotehtaaksi, koska perunajauho ei ole enää ainoa tuotteemme, Paakki sanoo.

Tehtaan uusi proteiinituote on käynyt hyvin kaupaksi, sillä juuri nyt kasviproteiinin kysyntä ylittää tuotannon maailmalla. Iso osa kuluvankin käyntikauden tuotannosta on myyty jo etukäteen kotimaan markkinoille. Proteiini tuo noin kymmenyksen siivun liikevaihtoon.

Finnamylin pyrkimyksenä on edelleen myös löytää tapa tuottaa puhtaampaa proteiinia, jota voisi hyödyntää myös elintarvikemarkkinoilla.

.
.