Koulujen sisäilmaongelmissa pyörii merkittävä bisnes – puhdistuslaitteilla tulokärkeen Etelä-Karjalassa

Jatkuvasti yleistyvät sisäilmaongelmat ovat nostaneet kolmisen vuotta sitten perustetun lappeenrantalaisen Uniqairin myynnin lentoon.

Verotiedot
Uniq Air ilmapuhdistin Skinnarilan koulun luokassa
Tammikuorisissa ilmanpuhdistimissa on pyörät alla. Ne voidaan kytkeä tavalliseen pistorasiaan, ja niitä voidaan siirrellä tarpeen mukaan.Mikko Savolainen / Yle

LappeenrantaLappeenrannan Skinnarilan koulun jokaisessa luokassa seisoo ilmanpuhdistin. Tammikuorinen laite muistuttaa kaiutinkaappia. Se imee ilmaa yläkautta, kierrättää sen suodatinten läpi ja puhaltaa ilman puhdistettuna takaisin luokkahuoneeseen.

Lappeenrannassa koottavan ilmanpuhdistuslaitteen ulkoasun on suunnitellut muun muassa Block-valaisimestaan tunnettu muotoilija Harri Koskinen.

– Puhdistin näyttää tarkoituksella huonekalulta, joten se ei esimerkiksi päiväkodissa herätä tenavien huomiota, kuvailee Uniqairin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

Suurimmat markkinat ovat Aasiassa, ja ilman muuta suunta on sinne.

Panu Riikonen

Jatkuvasti yleistyvät sisäilmaongelmat ovat nostaneet kolmisen vuotta sitten perustetun lappeenrantalaisen Uniqairin myynnin lentoon. Etelä-Karjalan suurimmat ansio- ja pääomatulot vuonna 2016 ansaitsi toimitusjohtaja Panu Riikonen.

Tässä Etelä-Karjalan vuoden 2016 suurituloisimmat

Panu Riikonen Uniqair
Uniqairin toimitusjohtaja Panu Riikonen.Yle

Taisteluun Aasian kaasuja vastaan

Tuotannon laajentaminen ja viennin aloittaminen saattavat tulla pian ajankohtaiseksi, sillä Uniqair on alkanut hankkia ulkomaisia asiakkaita kotimaisten rinnalle.

– Ei ole kaukana se hetki, kun aloitamme viennin, sanoo Uniqairin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

Suuntana yrityksellä on Aasia.

– Sisäilmaongelmat eivät ole ainoastaan suomalainen ilmiö, vaan niitä on kaikkialla. Suurimmat markkinat ovat Aasiassa, ja ilman muuta suunta on sinne, sanoo Uniqairin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

Uniq Air ilmapuhdistimen kokoamista Lappeenrannassa
Ilmanpuhdistimet kootaan Lappeenrannassa.Mikko Savolainen / Yle

Uniqairin valmistaman laitteen suodatusmenetelmä on alun perin suunniteltu Puolustusvoimien tarpeisiin. Nykyisin tuoteoikeudet omistaa Uniqair. Yrityksen vahvuus alan kilpailussa liittyy kaasumaisten epäpuhtauksien torjuntaan.

– Kaasumaiset epäpuhtaudet pysähtyvät täysin tähän meidän putsariin, kilpailijat eivät siihen pysty, kertoo Riikonen.

Ilmaa puhdistetaan kaikkialla

Uniqairin valmistamat ilmanpuhdistimet kootaan Lappeenrannassa. Tammikuorisia puhdistimia on käytössä muun muassa kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa ympäri Suomea. Yrittäjän mukaan ilmanpuhdistimilla voi jatkaa tilojen käyttöaikaa.

– Parhaassa tapauksessa voidaan säästyä väistötilojen käytöltä, sanoo Riikonen.

Onko yritys siis hyötynyt sisäilmaongelmista?

– Kai niinkin voisi sanoa. Sen voi ajatella myös niin, että me tuomme apua sitä tarvitseville.