Yhdysvalloissa Trump ja republikaanit yrittävät jälleen Obamacaren kaatamista

Edellinen yritys epäonnistui heinäkuun lopulla republikaanisen puolueen hajanaisuuden takia. Nyt presidentti Trump patistaa senaattoreita hankkeen tueksi.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Yhdysvaltain senaatti
Yhdysvaltain senaatin puhemies Mitch McConnell (oik.) esitteli eilen Obamacaren tilalle suunniteltua lakipakettia. Mukana on myös toinen lakipaketin laatijoista, Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham (vas.).Shawn Thew / Epa

Presidentti Donald Trump kehotti puolueensa senaattoreita asettumaan uuden kaatoehdotuksen tueksi.

Tämänkertaisen ehdotuksen ovat laatineet Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham ja Louisianan senaattori Bill Cassidy.

Uusi laki kumoaisi Obamacaren keskeiset kohdat ja antaisi osavaltioille määrärahoja omien vakuutusjärjestelmien luomiseksi. Laki myös antaisi uutistoimisto AP:n mukaan vakuutusyhtiöille oikeuden nostaa sairastuneiden asiakkaiden vakuutusmaksuja ja poistaisi Obamacareen kirjatun velvollisuuden hankkia vakuutus.

Paketin vaikutuksia ei ole ehditty laskea kongressin budjettivirastossa, joka arvioi viime keväänä aiemmasta paketista, että se veisi sairausvakuutuksen 14 miljoonalta amerikkalaiselta.

Saadaanko 50 republikaanisenaattoria kasaan?

Vielä ei ole kuitenkaan selvää, onko lain takana tarvittava määrä senaattoreita.

Enemmistöjohtaja Mitch McConnell värvää senaattoreita lakiehdotuksen taakse, eikä hän vielä tiistaina tohtinut ilmoittaa lain tuomisesta äänestykseen. Ainakin yksi republikaanisenaattori – Kentuckya edustava ja teekutsuliikettä kannattava senaattori Rand Paul – on sanonut vastustavansa pakettia, koska se ei hänen mielestään mene Obamacaren purkamisessa tarpeeksi pitkälle.

Ehdotus tarvitsee vähintään 50 senaattoria sadasta taakseen. Se riittäisi, koska senaatin puhemiehenä toimiva varapresidentti Mike Pence voi ratkaista äänellään tuloksen republikaanien hyväksi. Republikaaneilla on 52 senaattoria.

Paljon katsotaan riippuvan republikaanisenaattori John McCainistä. Arizonaa edustava ja aivosyöpää sairastava McCain äänesti 27. heinäkuuta yhdessä kahden muun republikaanisenaattorin kanssa silloista kaatoyritystä vastaan. Silloinen ehdotus olisi kaatanut Obamacaren ilman korvaavaa lainsäädäntöä.

Republikaaneilla hoppu kaataa Obamacare

Republikaaneilla on aikaa syyskuun loppuun, sen jälkeen demokraattipuolue aloittaa viivyttelymenettelyn. Viivyttelymenettelyä ei voi syyskuun aikana käynnistä budjettiprosessiin liittyvien sääntöjen takia.

Demokraatit vastustavat yksimielisesti edellisen presidentin, Barack Obaman saavutuksen, vuonna 2010 hyväksytyn terveydenhoitouudistuksen kaatamista.

Demokraattien mielestä kaataminen veisi miljoonilta amerikkalaisilta terveysvakuutuksen ja vähentäisi tuettuihin terveysvakuutuksiin kuten Medicaidiin oikeutettujen määrää.

Lähteet: AP, Reuters