1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmanvaihto

Suomalaisfirmalle iso tilaus Japanista: Rakentaa ravintolakoulun opetuskeittiöihin ilmastoinnin ja "ihmiskeskeiset" valot

Sisäilmaratkaisuja valmistava iittiläislähtöinen Halton on maailman johtavia yrityksiä alallaan.

Kuva: Yle / Petri Niemi

Iittiläinen ilmastointijärjestelmiä valmistava Halton on saanut ison tilauksen Japanista.

Halton toimittaa ilmastointikatot Kiotossa sijaitsevan ravintolakoulun uusiin ammattikeittiöihin ja ravintoloihin. Taiwa Gakuen Education rakentaa liki 8500 neliön uudisrakennusta, jossa keittiöitä on yhteensä kolmetoista ja maksavia asiakkaita palvelevia ravintoloita neljä.

Toimituksen arvo on noin kaksi miljoonaa euroa.

Ammattikeittiöiden sisäilmasta huolehtiminen on tärkeää. Keittiön laitteista säteilevä lämpö, korkea ilmankosteus sekä ruoanlaitossa syntyvät kemialliset yhdisteet ja hiukkaspäästöt kuormittavat keittiöympäristöissä työskentelevien terveyttä ja toimintakykyä.

– Uskomme, että hyvä sisäympäristö näkyy myös oppimistuloksissa, kun ihmiset voivat hyvin ja heidän vireystasonsa pysyy korkeana, ravintolakoulun johtaja Nakata sanoo.

Aasiaan toimitetaan myös ensimmäistä kertaa ravintola-alan opiskelijoiden työtä helpottavat valot. Haltonin kehittämä valoratkaisu, parantaa näkyvyyttä, lisää kykyä erotella värejä ja vähentää häiritseviä keittiön kiiltävien pintojen heijastuksia. Valot on integroitu ilmastointikattoon.

Ravintolakoululla on käytetty Haltonin ilmastointikattoja jo 20 vuoden ajan. Taiwa on yksi Japanin johtavista hotelli- ja ravintola-alan kouluista.

Kaiken kaikkiaan Halton on toimittanut Japaniin noin 650 asiakasprojektia vuodesta 1998 lähtien.