Hyppää sisältöön

Nokialla kukaan ei kuunnellut Johannes Väänästä – nyt Tinderkin käyttää ideaa, jota hän yritti kaupata matkapuhelinjätille

Myös Applen iPhonessa on monia toimintoja, jotka muistuttavat Väänäsen luotsaaman oululaisfirman keksintöjä 15 vuotta sitten. Miten ne päätyivät amerikkalaisen mobiilijätin lippulaivaan?

Johannes Väänänen kehitteli aikoinaan kokonaan uudenlaista puhelinta. Kuva: Pini Hellstedt / FSC Illume Oy

Nokialle kävi kuten kävi, mutta Apple porskuttaa yhä. Yhtiön iPhonessa on kosolti ominaisuuksia, jotka muistuttavat oululaisyhtiön 15 vuotta sitten kehittämän MyDevice-puhelimen ominaisuuksia.

Johannes Väänänen kuulostaa huvittuneelta muistellessaan aikoja, jolloin hän yritti vakuuttaa matkapuhelinjättejä yrityksensä kehittämän puhelimen erinomaisuudesta ja haki sille massatuotantomahdollisuuksia.

Tallinnassa nykyään asuva Johannes Väänänen on yksi syyskuun lopulla ensi-iltaan tulleen Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina –elokuvan hahmoista. Siinä hän kertoo, että Nokialla olisi jo 15 vuotta sitten ollut jotakin hyvin iPhonen kaltaista käsissään Suomessa. Sitä ei vain koskaan haluttu ottaa laajempaan käyttöön.

Jää nähtäväksi, pääseekö Väänänen vielä 15 vuoden jälkeen näkemään, että MyOrigon patentin sisältämä teknologia tulee Applen laitteisiin. Kuva: Pini Hellstedt / FSC Illume Oy

Väänänen työskenteli 2000-luvun alkupuolella teknologiajohtajana oululaisessa MyOrigossa, joka kehitti MyDevice-puhelinta Oulussa. Mukaansa hän oli saanut muitakin CCC:llä aikaisemmin työskennelleitä "nörttejä". Tällä pienellä joukolla kehitettiin kokonaan uudenlaista puhelinta.

MyOrigo päätyi konkurssiin vuonna syksyllä 2004, mutta sen kehittämä teknologia elää ja voi hyvin edelleen.

Kosketusnäyttöpuhelin alkoi hahmottua

Sormikäyttöiseen kosketusnäyttöön perustuvan puhelimen MyDevicen suunnittelu alkoi MyOrigolla vuonna 2000.Kosketusnäyttö oli Väänäsen mukaan seurausta siitä, että haluttiin tehdä mahdollisimman hyvin netin selaamiseen sopiva puhelin.

– Näytön pitää olla mahdollisimman iso, eikä etupaneeliin sopinut nappuloita. Tästä seurasi oivallus, että ruudun pitää olla herkkä sormikosketukselle. Sen aikaisia alkeellisia kosketusnäyttöjä tökittiin muovikynällä, mutta minä halusin puhtaasti sormella käytettävän näytön, ja niinpä rakensimme voima-antureita käyttävän teknologian.

Seurasi oivallus, että ruudun pitää olla herkkä kosketukselle.

Johannes Väänänen

MyOrigonin oivalluksen myötä syntyi pyyhkäisytekniikka, joka mahdollisti luopumisen perinteisestä puumaisesta valikkorakenteesta. Pyyhkäisyn ovat sittemmin sisäistäneet taaperotkin, jotka ihmettelevät, miksi tv-ruudulla ei tapahdu mitään, vaikka sitä pyyhkäisee.

Ehkä tunnetuin pyyhkäisyyn perustuva mobiilisovellus on amerikkalainen deittipalvelu Tinder, jolla on yli 50 miljoonaa käyttäjää.

Kirja inspiroi pyyhkäisyyn

Pyyhkäisykäyttöliittymän inspiraationa oli perinteinen kirja. Vaikka sivua kääntää sormella pyyhkäisemällä, ovat kaikki materiaalit aina omalla paikallaan. Siitä syntyi swipe. Kirjametaforan kautta laitteen käyttöliittymän nimeksi tuli MyBook.

– Meidän puhelimemme oli ensimmäinen, jossa esiteltiin swaippaus, mikä on ehkä tärkein määrittelevä tekijä nykyaikaisessa kosketusnäyttökäyttöliittymässä, Johannes Väänänen sanoo.

Yksi maailman vanhimmista käyttöliittymistä, kirja, oli Väänäsen mielessä, kun hän kehitteli uutta älypuhelimen käyttöliittymää. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Väänäsen mukaan hän ajatteli käyttäjäystävällisyyttä jo ennen Applea.

– Minä olen aina ajatellut, että kone on orja ja sen pitää tehdä asioita niin, että se on luonnollista ja luontevaa ihmiselle.

Nokialla tuohon aikaan johtotehtävissä työskennellyt, nykyinen Oulun kaupungin elinkeinoliikelaitos Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula vahvistaa tuotteen edistyksellisyyden.

– On fakta, että MyOrigo oli konseptuaalisesti hyvin edistyksellinen. Kun sain MyDevicen ensimmäisen kerran käteeni, siinä oli vielä paljon keskeneräisiä asioita, jotka häiritsivät käyttöä, mutta keksinnöllisyys oli todella hyvä, Ala-Mursula sanoo.

Uusien ominaisuuksien runsas käyttöönotto oli Ala-Mursulan mielestä syy siihen, miksi yritys ei saanut tuotetta valmiiksi ja ajautui selvitystilaan.

Nokialla MyDevice ei jaksanut kiinnostaa...

MyDevicen vastaanotto oli aluksi voittopuolisen viileä.

Oululaisfirma esitteli tuotteensa luonnollisesti Nokialle, joka oli tuossa vaiheessa maailman ykkönen ja alan merkittävin innovaattori. Matkapuhelinjätti ei kuitenkaan innostunut laitteesta; Nokialla kerrotaan olleen samantapaisia toimintoja vireillä, eikä MyOrigon innovaatiota koettu taloudellisesti mielekkääksi.

Kuva: Yle

– 15 vuotta sitten kaikki isot mobiiliteknologiafirmat olivat vähän insinöörilähtöisiä. Ihmislähtöinen ajattelutapa herätti kysymyksiä: miksi tehtäisiin noin, kun on aina tehty näin, sanoo Johannes Väänänen.

Juha Ala-Mursula muistaa sen, että Nokialla oli 2000-luvun alussa joitakin samansuuntaisia kehitysprojekteja teon alla, mutta ei niin pitkälle vietynä ja hyvin ajateltuna kuin MyOrigolla. Nokia osti joitakin MyDevice-puhelimia ja Ala-Mursulalla itselläänkin oli laite käytössä joitakin viikkoja.

– Käyttömukavuus oli vajavainen, koska tuote oli vielä raakile, mutta se oli mielenkiintoinen. Firma olisi tarvinnut vielä ainakin vuoden aikaa, että laatu olisi tullut kuntoon, Ala-Mursula sanoo.

Tuote oli vielä raakile, mutta mielenkiintoinen.

Juha Ala-Mursula

Nokialla silloin vastuullisissa asemissa työskennelleiden keskuudesta löytyy toki toisenlaisiakin mielipiteitä. Nimettömänä todetaan, että vastaavia, yhtä hyviä keksintöjä tuli siihen aikaan tarjolle sadoittain.

Luultavasti Nokian kohdalla ratkaisevaksi tuli teknologian kalleus. Startupin kehitystiimin osaamista ei kiistä kukaan.

...mutta Applella itse Jobskin kävi kuuntelemassa

Loppukeväällä 2002 Väänänen ja MyOrigon tiimi vierailivat Applen pääkonttorilla. Applella ei ollut vielä tuolloin mallistossaan puhelinta, vaan fokus oli muualla.

– Heitä kiinnosti meidän teknologiamme, mutta eivät he sanoneet suoraan, että ovat tekemässä itse puhelinta. He kertoivat, että ovat tutkimassa kosketusnäyttöteknologiaa seuraavan sukupolven mediasoitinta eli iPodia varten, Johannes Väänänen muistaa.

Itseellään Steve Jobsillakin riitti varttitunti aikaa MyDevicea esitelleelle Väänäselle. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Audienssi Applella kesti kolme varttia ja myös toimitusjohtaja Steve Jobs osallistui palaveriin vartin ajan. Väänänen uskoo itse, että siemen tulevaisuuden älypuhelimen käyttöliittymästä kosketusnäyttöineen ja swaippeineen tuli kylvetyksi juuri silloin yhtiöön, joka haki uusia näköaloja.

Hän väittää, että viisi vuotta myöhemmin Apple toi markkinoille MyDevicesta parannetun version.

Historia on toistamassa itseään

Muuttuiko maailma oikeasti käyttäjäystävällisempään suuntaan Nokian romahduksen jälkeen?

– Kun iPhone kymmenen vuotta sitten tuli markkinoille, Nokian ja muiden mobiilijättien kännykät olivat valtavan vaikeakäyttöisiä. Kun iPhonen löi lapsen käteen, hän oppi käyttämään sen suhteellisen harvalukuisia toimintoja vartissa, Väänänen sanoo.

Vajaassa kymmenessä vuodessa on hänen mukaansa kuitenkin tapahtunut paljon huomaamatonta, mutta historiaa toistavaa kehitystä.

– Kun Samsungin viimeisin huippumalli annetaan kuusikymppisten käteen, moni ei pysty käyttämään sitä. Se on samalla tavalla valtavan kompleksinen käyttää kuin vanhan ajan Nokiatkin olivat ennen iPhonea.

iPhone on menestystarina. Helppokäyttöisyyteen panostanut puhelin peittosi monimutkaisiin ja vaikeasti avautuviin järjestelmiin perustuneet teknisesti edistyneemmät älypuhelimet. Kuva: Susanna Bates / EPA

Väänäsen mielestä kosketusnäyttöpuhelimissa ei ole tapahtunut mitään kehitystä sitten ensimmäisen iPhonen. On vain lisätty megapixeleitä, muistia, suurempaa näyttöä, vähän parempaa kameraa, lisää ominaisuuksia ja valikoita.

Nokian matkapuhelinten kehityksestä Program Managerin ominaisuudessa 2000-luvun alussa vastannut Pekka Väyrynen on samaa mieltä Väänäsen kanssa siitä, että nykyiset puhelimet alkavat olla yhtä hankalia käyttää kuin Symbian aikoinaan.

– Yhdysvalloissa on tehty tutkimus reilu vuosi sitten, jonka mukaan 40 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä käyttää päivittäin äänikomentoja puhelimensa ohjaamiseen. Onko puheohjaus uusi vallankumouksen tekevä käyttöliittymä? Ei varmasti yksinään, mutta se on eräs ihmiselle hyvin luontainen tapa ohjata ja kommunikoida.

Miksi tehtäisiin noin, kun on aina tehty näin?

Johannes Väänänen

Etenkin Amazon on ollut pioneerina kehittämässä Alexa-palveluaan, jonka lanseeraus Euroopassa on ehtinyt vasta Saksaan ja Britanniaan. Yhdysvalloissa Alexa on ollutkin saatavilla jo parin vuoden ajan.

– Alexa ei ole pelkästään äänellä ohjattava hakukone, vaan siihen voi liittää toimintoja, joiden tehtävänä on ohjata vaikkapa kodin valoja. Luonnollisesti myös Google sekä Apple ovat leikissä mukana. Apple kuitenkin, kummallista kyllä, on jälkijunassa, koska Sirillä tehty älykaiutin on vasta tulossa.

Toistuuko iPhone-ilmiö peilausteknologialla?

MyOriginin kehittämä MyDevice-laite
MyDevicen esittelyä.

Johannes Väänäsen arvion mukaan seuraava luonnollinen vaihe on se, että matkapuhelinmarkkinoille tulee jotain täysin uudenlaista – niin kuin iPhone oli aikoinaan.

Mies pohtii, ottaako Apple lähitulevaisuudessa iPhonessaan käyttöön oululaisyrityksen patentin. Kyse on Virtual Mirror -toiminnosta, virtuaalisesta peilauksesta. Se on sitä, että laitetta taskupeilin tapaan kallistelemalla ja liikuttamalla pystyy selaamaan suurtakin verkkosivua hyvin pieneltä ruudulta siten, ettei ruutuun tarvitse koskea sormella ollenkaan.

On ihan mahdollista, että MyOrigon patentti tulee käyttöön Applessa.

Juha Ala-Mursula

Idea peilaukseen syntyi siitä, ettei näyttöä tarvitsisi sotkea rasvaisilla sormilla. Web-sivua voidaan selailla ja zoomailla laitteen pienillä liikkeillä, ja lisäbonuksena laitetta pystyy käyttämään yhdellä kädellä.

– Nykyään on lähes välttämätöntä käyttää kännykkää kahdella kädellä. Tässä tullaan taas luontevuuteen: kuvan hiissailu sormea käyttäen eri puolille ruutua vai taskupeilin käyttö? Sama juttu pätee myös ikänäön mukana tulevaan tarpeeseen tuoda tarkasteltava kohde lähemmäs, jotta sen näkee, Väänänen sanoo.

Väänänen kirjoittanut myös englanninkielisen kirjan nykyaikaisen älypuhelimen kehityksestä ja siitä miten pieni eurooppalainen startup-yritys esitteli iPhonen ja Androidin kaikki avainelementit jo vuosia ennen niiden julkaisua. The Smart Device -kirja lupaa kertovansa miten Iphonen toiminnot todella keksittiin. Kuva: Pini Hellstedt / FSC Illume Oy

Johannes Väänäsen mielestä ilmassa on merkkejä siitä, että tämäkin ominaisuus voisi olla tulossa Applen laitteisiin, sillä Apple osti jonkin aikaa sitten MyOrigon patentin (siirryt toiseen palveluun), joka koskee nimenomaan peilausmenetelmää.

– MyOrigon kymmenien patenttien portfolio meni konkurssin jälkeen yhdysvaltalaiselle sijoittajalle. Peilausmenetelmän patentin hankkimisessa puhutaan varmasti suurista summista. Sittemmin se on tosiaan päätynyt Applen omistukseen.

Innovaatio on hänen mukaansa niin hyvin patentoitu, että mitään sen suuntaista ei olisi pystytty tekemään ilman patenttia.

– Apple ei ole koskaan julkisesti myöntänyt, että MyDevice olisi kiinnostanut heitä, mutta tämänkin patentin Apple on ostanut. Se kertoo siitä, että MyOrigon keksinnöt ovat edelleen arvokkaita ja ajankohtaisia.

Väänänen on kirjoittanut myös englanninkielisen kirjan The Smart Device. Se käsittelee nykyaikaisen älypuhelimen kehitystä ja sitä, miten pieni eurooppalainen startup-yritys esitteli iPhonen ja Androidin kaikki avainelementit jo vuosia ennen niiden julkaisua. Kirjassa luvataan kertoa, miten iPhonen toiminnot todella keksittiin.

"Apple varmasti hankkii kaikki mahdolliset patentit"

Startup-yritysten kanssa tiiviisti tekemisissä oleva Business Oulun Juha Ala-Mursula arvioi, että matkaviestinnän kehitys tulee jatkumaan, ja nykyinen käyttöliittymä korvautuu uusilla menetelmillä seuraavien viiden vuoden aikana.

– Apple varmasti hankkii kaikki mahdolliset patentit, joita yritys voisi joskus käyttää omissa tuotteissaan. On siis ihan mahdollista, että MyOrigon patentti tulee käyttöön Applessa.

Pyyhkäisytoiminto eli swaippaus on monissa Tinderin kaltaisissa kontaktipalveluissa aivan keskeinen toiminto. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Pekka Väyrynen arvioi, ettei olisi mitenkään kummallista, jos Apple olisi ottanut MyOrigon idean, kopioinut ja jatkojalostanut sitä.

– Isot yritykset voivat helposti tehdä näin pienen yrityksen kustannuksella, Väyrynen lausahtaa.

Nokialla oli Väyrysen mukaan oma kosketusnäyttökehitys meneillään 2000-luvun alussa, jonka tuloksena valmistui Nokia 7700 (siirryt toiseen palveluun).

– Se on hyvä kysymys, miksei tätä kyseistä Symbian-käyttöjärjestelmän haaraa jatkettu.

Nokialla oli varmasti siihen aikaan alan parhaat resurssit, mutta kehitettävää oli paljon.

Pekka Väyrynen

– Nokialla oli varmasti siihen aikaan alan parhaat resurssit, mutta kehitettävää oli paljon. Pitää muistaa, että noihin aikoihin kehitys meni nopeasti eteenpäin monella rintamalla, kuten esimerkiksi matkapuhelinteknologian, kameroiden ja näyttöjen osalta, Pekka Väyrynen sanoo.

Mitä seuraavaksi?

Kännykkämaailman uuden murroksen merkit ovat selvät. Nähtäväksi jää, pääseekö Johannes Väänänen kokemaan, että MyOrigon patentin sisältämä teknologia tulee Applen laitteisiin.

Silloin hekotukselle ei varmaan tule loppua, Johannes Väänänen arvelee.

– Se varmaan julkaistaan juuri samanlaisella hypellä kuin kosketusnäyttökin: Apple tuo ensimmäistä kertaa maailmassa teille liikeohjatun webbiselauksen.