1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

24-vuotiasta Suomen kansalaista syytetään Tanskassa terrorismirikoksista – voidaan tuomita yli neljäksi vuodeksi vankilaan

Jos mies tuomitaan, hänet voidaan karkottaa Suomeen

Isiksen voittokulkua kuvaava seinämaalaus Mosulin kaupungissa Irakissa vuonna 2017. Kuva: Osie Greenway / AOP

24-vuotiasta Suomen kansalaista syytetään Tanskassa terrorismirikoksista. Asia vahvistetaan Ylelle Tanskan syyttäjälaitoksesta.

Syyttäjälaitoksen mukaan häntä syytetään terroristijärjestöön liittymisestä ja sotilaallisesta harjoittelusta järjestössä. Rikoksista voidaan tuomita Tanskassa yli neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Samat syytteet sai myös samanikäinen tanskalaismies.

Suomen kansalaisen epäillään liittyneen Syyriassa äärijärjestö Isisin riveihin vuosien 2013–2015 välisenä aikana.

Syyttäjälaitoksen mukaan mies voidaan karkottaa Suomeen, jos hänet todetaan syylliseksi rikoksiin.

– Näin tehdään usein, jos ulkomaalainen syyllistyy vakaviin rikoksiin Tanskassa, sanoo viestintäasiantuntija Henrik Madsen syyttäjälaitokselta.

Kuukausia pidätettynä

Syytettynä oleva Suomen kansalainen on ollut pidätettynä Tanskassa jo tammikuusta lähtien.

Yle uutisoi toukokuussa Suomen kansalaisesta, jonka tiedettiin palanneen Isisin riveistä Syyriasta takaisin Eurooppaan. Hän oli Ylen tietojen mukaan käynyt Suomessa, mutta mennyt Tanskaan. Ylen taustaselvitysten mukaan kyseessä on todennäköisesti sama henkilö, kuin nyt Tanskassa syytettynä oleva Suomen kansalainen.

Suojelupoliisi ei kommentoi tapausta, koska se on Tanskan viranomaisten tutkittavana. Myös viestintävastuu asiassa on Tanskan viranomaisilla ja he kertovat julkisuuteen sen minkä katsovat tarkoituksenmukaiseksi, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala toteaa Ylelle.

Suomen kansalainen on kieltänyt syyllistyneensä rikoksiin, kertoo hänen asianajajansa tanskalaiselle uutistoimistolle Ritzaulle.

Suomen kansalaisen oikeuskäsittelyn alkamispäivä ei ole vielä tiedossa.

Täydennetty klo 17.18. Lisätty Suojelupoliisin kommentit.

Täydennetty 17.31. Lisätty epäiltyä puolustavan asianajajan kommentti.