Energialaitokselta erikoinen Suomi 100 -tempaus – Kaupunkilaiset innostuivat bongaamaan

Kaupunkilaiset ovat viime päivinä kävelleet päät alaspäin, kun he ovat etsineet Lappeenrannassa erikoisia kaukolämpökaivojen kansia.

Suomi 100
Suomen juhlavuoden kaivonkansia Lappeenrannassa.
Juhlavuoden kaivonkantta koristavat muun muassa Suomen vaakunasta tuttu leijona, sekä vuosiluvut 1917 ja 2017Ville Toijonen / Yle

LappeenrantaLappeenrannassa viime päivien puheenaihe ovat olleet erikoiset kaukolämpökaivojen kannet. Perinteisistä kansista vajaa parikymmentä on ihmisten iloksi vaihtunut Suomi 100 -aiheisiin leijona-kuvioisiin kansiin.

– Päätimme hankkia juhlavuoden kunniaksi uusia kansia, sanoo Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikkö Ami Kylliäinen.

Suomen juhlavuoden kaivonkansi Lappeenrannassa.
Leijonavaakunan ympärillä on havunoksia.Ville Toijonen / Yle

Juhlavuoden kaivonkannet eivät tulleet energialitokselle normaalia kalliimmaksi. Hintaa oli alle sata euroa kappale, kun ne Kylliäisen mukaan normaalisti maksavat noin 150 euroa.

– Tämä oli vähän tällainen sulovilénmäinen ratkaisu, että kun halvalla sai, niin hankittiin, nauraa Kylliäinen.

Energialaitoselle halvasta oivalluksesta tuli yllättävä menestys, kun ihmiset alkoivat kuvata kansia ja levittää niiden sijainnista tietoa sosiaalisessa mediassa.

Kannet säilyvät paremmin jalkakäytävillä

Juhlalliset kaivonkannet on asennettu Lappeenrannan keskustan alueella kävelykaduille ja pyöräteille. Näin ne eivät kulu niin nopeasti, kuin ajotiellä olevat kannet.

Ajoradalla oleva kansi kestää kulutusta kymmenisen vuotta. Ajoradan ulkopuolella niiden ikä voi olla kymmienäkin vuosia. Lappeenrantalaiset saavat siis nauttia Suomi 100 -kansista jopa Suomen 150-vuotisjuhlaan asti.

– Ihmisten on siis aivan turha lähteä ajoteille kansia bongailemaan, koska sinne niitä emme asenna. Viimeisetkin juhlavuoden kaivonkansista ovat paikoillaan marraskuun aikana, arvelee Kylliäinen.

Suomen juhlavuoden kaivonkansi Lappeenrannassa.
Ville Toijonen / Yle

Kaikkiaan lappeenrantalaisille tulee parikymmentä etsittävää juhlakantta.

Jos haluaisi bongata kaikki Lappeenrannan energian kannet, niin etsittävää riittää.

– Kaukolämmön kansia noin 1 000 ja viemäriverkon kansia hieman vajaat 10 000, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikkö Ami Kylliäinen.