Eesti Energia haluaa osansa Suomen sähkömarkkinoista

Viron valtion omistama Eesti Energia pyrkii Suomen sähkömarkkinoille. Ensi vuoden alussa aloittava tytäryhtiö Enefit aikoo panostaa mobiilipalveluihin.

talous
Suurjännitepylväs.
Yle

Eesti Energian suomalainen tytäryhtiö Enefit aikoo napata Suomen sähkömarkkinoista sievoisen siivun. Yhtiö aloittaa Suomessa vuoden 2018 alussa. Pääkonttori on perusteilla Turkuun.

– Tarkkoja lukuja emme julkaise, mutta tavoittelemme muutaman vuoden sisällä merkittävän kokoisen toimijan roolia. Olemme tulleet kasvaaksemme tälle markkinalle merkittäväksi toimittajaksi, muotoilee toimitusjohtaja Ville Pentti, joka siirtyy Enefitiin Turku Energian sähkönmyyntiyksikön johdosta.

Sähkö on kilpailtu markkina, eikä oikein koskaan voi sanoa, että on aina halvin.

Ville Pentti

Yhtiö aikoo kilpailla kuluttaja-asiakkaista mobiilipalveluilla. Pentin mukaan sähkömarkkinat ovat mobiilikäytössä jääneet jälkeen esimerkiksi pankki- ja vakuutusalasta.

– Ennen kaikkea se tuo mahdollisuuden seurata omaa kulutusta. Kuluttajaahan kiinnostaa laskun loppusumma, ja siihen voi vaikuttaa säästämällä omasta kulutuksestaan, sanoo toimitusjohtaja Ville Pentti.

Nykyiselläänkin monet yhtiöt tarjoavat mahdollisuuden seurata kulutustaan nettisivujen avulla.

– On hiukan eri asia, täytyykö kirjautua nettisivuille vai tuoko kännykkä suoraan hälytykset sähkön hinnasta ja kulutuksen kasvusta tai laskusta. Toisaalta sen ympärille voi lähteä rakentamaan lisääkin automaatiota ja palveluita, vastaa Pentti.

Energiajätti laajenee myös Ruotsiin

Enefit tulee myymään Pohjoismaisesta sähköpörssistä ostettavaa uusiutuvaa sähköä. Ville Pentin mukaan hintataso on kilpailukykyinen.

– Sähkö on kilpailtu markkina, eikä oikein koskaan voi sanoa, että on aina halvin. Se vaihtelee tilanteesta toiseen. Siirtohinta on kaikilla myyjillä sama, siihen ei voi vaikuttaa. Mutta myynti on merkittävä osa, ja siihen voi vaikuttaa.

Viron valtion omistama Eesti Energia kertoo olevansa Viron suurin yritys ja Baltian maiden suurin sähkötuottaja. Yhtiöllä on toimintaa Viron, Latvian ja Liettuan lisäksi myös Puolassa, Saksassa, Jordaniassa ja Yhdysvalloissa. Eesti Energia pyrkii vuoden 2018 alusta myös Ruotsin markkinoille.

Yli 20 yhtiöstä koostuva energiakonserni työllistää yli 5 800 henkilöä. Suomeen ei kuitenkaan olla rakentamassa laajaa organisaatiota, vaan tarkoitus on hyödyntää emoyhtiön palveluita.