Espanjan toimet saivat mielenosoittajat kaduille Barcelonassa: "Katalonia käytännössä piiritettynä"

Jännitteet Katalonian itsenäistymispyrkimysten ympärillä ovat keskiviikkona kiristyneet entisestään.

Katalonia
Itsenäisyysmielenosoituksia Barcelonassa
Katalonian itsenäistymistä kannattavat mielenosoittajat kantoivat 20. syyskuuta vaaliuurnaa, jossa lukee "Espanja - onko tämä ongelmasi?"Alejandro Garcia / EPA-EFE

Katalonian Barcelonassa on nähty keskiviikkona laajoja mielenosoituksia Espanjan keskushallinnon toimia vastaan.

Espanjan keskushallinnon poliisi pidätti keskiviikkona ainakin 13 Katalonian aluehallituksen virkamiestä itsenäistymiskansanäänestyksen suunnittelemisesta. Heidän joukossaan olivat itsehallintoalueen apulaistalousministeri, joka on Katalonian varapresidentin Oriol Junquerasin kakkosmies, sekä Katalonian apulaisvarajohtaja ja alueellinen talousasioiden pääsihteeri.

Myös Madridissa on pidätetty La Vanguardia -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksi virkames.

Lisäksi poliisi takavarikoi keskiviikkona ilmoituksensa mukaan lähes kymmenen miljoonaa äänestyslippua.

Lähes heti pidätysuutisten tultua sadat ihmiset lähtivät kaduille Barcelonassa ja Katalonian pienemmissä kaupungeissa separatistijärjestöjen kutsusta. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita "itsenäisyys" ja "me äänestämme".

– Katalonia on käytännössä piiritystilassa, mielenosoittaja Charo Rovira sanoi uutistoimisto AP:lle viitaten Madridin hallinnon toimiin.

Määräys estää kansanäänestys

Espanjan ja Katalonian poliisivoimat ovat saaneet määräyksen estää kansanäänestys, joka on määrä järjestää 1. lokakuuta. Niillä on myös valta takavarikoida vaaliuurnia.

Poliisin mukaan 20 ihmistä on kansanäänestyksen tiimoilta syytteessä tottelemattomuudesta, vallan väärinkäytöstä ja kavalluksista.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kehotti mielenosoittajia malttiin ja maalaisjärjen käyttöön. Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vastasi syyttämällä Espanjaa hätätilan luomisesta kansanäänestyksen estämiseksi.

Espanjan keskushallinto pitää kansanäänestystä laittomana. Katalonia järjesti jo marraskuussa 2014 epävirallisen kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Juttua korjattu 21.9. klo 12.15: Muokattu tietoa vuoden 2014 kansanäänestyksestä.

Lähteet: AFP, AP