Iran ja Trump uhittelevat toisilleen ydinsopimuksen kohtalosta – Rouhani: "Yhdysvallat tuhoaa uskottavuutensa"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tehneensä jo päätöksensä siitä, mitä Iranin kanssa kaksi vuotta sitten solmitulle ydinsopimukselle tehdään. Iranin presidentti Hassan Rouhani katsoo, että Trumpin hallinto tuhoaa uskottavuutensa, jos se luopuu sopimuksesta.

Iran
Iranin presidentti Hassan Rouhani
Iranin presidentti Hassan Rouhani vastasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiistaiseen puheeseen keskiviikkona kutsumalla Trumpin puhetta "tietämättömäksi, järjettömäksi ja vihaiseksi retoriikaksi".

Iranin presidentti Hassan Rouhani puhui YK:n yleiskokouksessa keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Puhe oli vastaus presidentti Donald Trumpin tiistaiselle kovasävyiselle puheelle. Iranin presidentti sanoi, että Iran ei ensimmäisenä riko kaksi vuotta vanhaa ydinsopimusta, mutta vastaa päättäväisesti, jos jokin muu sopijavaltio rikkoo sitä.

Rouhanin mukaan Trumpin hallinto tuhoaa Yhdysvaltain uskottavuuden ja muiden luottamuksen siihen neuvottelukumppanina, jos se luopuu sopimuksesta. Rouhani kutsui Trumpin YK-puhetta tietämättömäksi, järjettömäksi ja vihaiseksi retoriikaksi.

Iran sopi vuonna 2015 Saksan sekä viiden YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan kanssa siitä, että Iran purkaa ydinlaitoksiaan ja heikentää mahdollisuuksiaan kehittää ydinase. Vastineeksi Iranin vastaisia talouspakotteita puretiin ja Iranin kansainvälisiä talletuksia vapautettiin.

Presidentti Donald Trump YK:n yleiskokouksessa
Presidentti Donald Trump kutsui tiistaina YK:n yleiskokouksessa Iran-sopimusta nöyryyttäväksi.Peter Foley / Epa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui tiistaisessa yleiskokous-puheessaan Iran-sopimusta nöyryytykseksi Yhdysvalloille. Jo aiemmin hän on haukkunut sitä yhdeksi huonoimmista koskaan näkemistään sopimuksista.

Keskiviikkona hän kertoi jo tehneensä päätöksensä siitä, mitä sopimukselle tehdään – muttei kertonut vielä päätöksen sisältöä.

Käytännössä Trumpin pitää viimeistään 15. lokakuuta ilmoittaa kongressille, katsooko hän Iranin noudattaneen sopimusta.

Arvio on annettava 90 päivän välein ja aiemmat Trumpin arviot ovat olleet myönteisiä. Jos arvio on nyt kielteinen, kongressin on 60 päivän sisällä päätettävä Iranin vastaisten talouspakotteiden palauttamisesta.

Trump neuvotteli maanantaina Iranin tilanteesta New Yorkissa, YK:n yleiskokouksen yhteydessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Macron kannattaa sopimuksen säilyttämistä, mutta katsoo, että sitä tulisi täydentää. Macron kieltäytyi vastaamasta toimittajien uteluihin siitä, kertoiko Trump päätöksestään.

Myös Venäjä kannattaa sopimuksen säilyttämistä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi ulkoministeriönsä tiedotteessa, että Trumpin asenne on erittäin huolestuttava ja Venäjä puolustaa sopimusta.

Iranilaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersille, että Iran on valmis kaikkiin vaihtoehtoihin. Ydinohjelman palauttaminen entiselle uralleen onnistuu tarvittaessa välittömästi.

Lisää aiheesta: Tillerson: Iranin ydinsopimus on arvioitava uudelleen

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kun "Amerikka ensin" -presidentti kohtasi maailman

Lähteet: AFP, Reuters