Hyppää sisältöön

Kansa kysyi – Ylen uusi päätoimittaja vastasi: Lempiohjelma on Tohtori Raimo, eikä tämä ole yhden miehen show

Yleisön kysymyksiin vastannut Ylen uusi päätoimittaja Jouko Jokinen sanoo ensin tutustuvansa kunnolla uuteen taloonsa. Vasta sitten on mahdollisten muutosten aika.

Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Mitä aiot ensimmäisenä muuttaa Ylen toimituksissa?

Ensimmäiseksi en aio muuttaa mitään. Aion tutustua ennen kuin tehdään muutoksia. Pitää olla hyvin rauhallinen alku. Jos muutoksia tehdään, ne on sitten perusteltuja ja sen lähipiirin ja johdon kanssa neuvoteltuja asioista. Tämä ei ole yhden miehen show.

Miten aiot painottaa verkkouutisointia suhteessa radioon ja televisioon?

Verkon käyttö kasvaa koko ajan. Meidän pitää miettiä missä asioissa haluamme olla verkossa ylivoimaisia, missä asioissa hyviä ja mitkä asiat jätämme vähemmälle huomiolle. Verkko on rajaton. Siellä pitää tehdä valintoja. Teemme niitä asioita, mitkä ovat tärkeitä meidän asiakkaille.

Miten varmistat, että Yle pysyy vallan vartijana?

Se kuuluu toimittamisen sisältöön. Sen pitää aina olla vallan vahtikoira. Eiköhän se homma ole toimitusten DNA:ssa hyvin vahvana.

Viimeisin Yle-kohu – miten näet sen omassa työssäsi. Pitääkö olla entistä enemmän varuillaan siitä, mitä ulkopuolelta tulee?

Peräpeiliin ei kannata hirveästi katsella. Olen tottunut, että vallanpitäjät ottavat yhteyttä päätoimittajaan. Se on normaalia kommunikointia. Jos joku asia on jäänyt harmittamaan, se pitää kertoa päätoimittajalle ja toimittajalle. Se on normaalia kritiikkiä. Meidän tulee kestää sitä ja meidän tulee ottaa myös opiksi. Voihan olla välillä, että joku asia ei ole ihan mennyt kuin Strömsössä. Mutta se ei ole painostamista, vaan normaalia kommunikointia ja siihen pitää meidän altistua. Ja se on yksi päätoimittajan tärkeimmistä tehtävistä.

Pitääkö Ylen olla esillä vahvasti Facebookissa?

Tätä olen paljon miettinyt. Pelkästään Facebookissa julkaistavien sisältöjen tarvetta tulen kyllä miettimään. Pitääkö Yleisradion julkaista siellä erikseen sisältöä, vai käytetäänkö sosiaalisen median kanavia promootioon ja vastaaviin asioihin. Keskustelin juuri pari kolme viikkoa sitten pohjoismaisten lehtipuolen kollegoiden kanssa: muissa Pohjoismaissa Facebook, Google ja muut vastaavat toimijat ovat selkeästi enemmänkin kilpailijoita kuin Suomessa. Epäilen, että tämä asia tulee myös Suomeen viiveellä. Epäilen, että suomalainen media tulee muuttamaan asemointiaan ja ottamaan enemmän kilpailija-asennon näihin kansainvälisiin toimijoihin. Facebookissa ja muissa on se ongelma, että median oma brändi häviää. Ihminen ei tiedä kenen sivuilla on, kenen tuottamaa uutista lukee. Ja se on hirvittävän huono asia, jos katsotaan pidemmällä aikavälillä meidän mediabrändiä.  Mutta kyllä, näen että nämä suuret toimijat tulee olemaan enemmän kilpailijoita kuin kumppaneita myös Yleisradiolle.

Kumpi on Ylelle tärkeämpää: olla koko kansan media vai tuottaa vähemmän, mutta entistä laadukkaampaa sisältöä?

Eivät nämä asiat ole ristiriidassa. Ylen pitää olla koko kansan media. Ylen pitää tuottaa kaikille suomalaisille tärkeitä asioita, mutta sen pitää olla myös laadukasta. Kaikki mitä me tehdään pitää olla laadukasta. Tällä hetkellä Yle on erittäin korkeatasoinen. 

Tuleeko Yle uutisiin samanlaisia klikki-otsikoita kuin Aamulehdessä?

Klikki-otsikko on vähän hassu termi. Jos sillä tarkoitetaan, että jutusta ei löydy mitään vastinetta otsikolle, niin ei Aamulehdessä ole kyllä sellaisia ollut. Mutta otsikon tulee olla vetävä. Se ei saa olla tylsä. Uutisten pitää olla myös kiinnostavia. Ne pitää tuottaa kiinnostavasti.

Kuulutko johonkin poliittiseen puolueeseen?

En ole ikinä kuulunut. Menin yliopistoon Jyväskylässä vuonna 1979. Siellä poliittinen liikehdintä oli juuri lopahtanut ja sen kolme vuotta kuin olin siellä, sinä aikana vihreäliike ei taas ehtinyt vielä nousta. Eli olen tällainen väliinputoaja. Ja välillä olen sitä myös harmitellut, kun minulla ei ole ylioppilasliiketaustaa, mikä monilla on. Vähän kateellisena aina kuuntelen sitä. Mutta ei ole mitään poliittista taustaa.

Miten alueuutiset tulevat painottumaan omassa linjauksessasi?

Niiden tärkeys ei ainakaan vähene. Yleisradion tehtävä on kattaa Suomi uutisilla, myös paikallisilla alueellisilla uutisilla. Meillä alkaa olla joitain seutuja Suomessa, missä muu media alkaa olemaan aika heikko. Ylen pitää pystyä tuottamaan peruspalvelut kaikkialle Suomeen. Vaikka muuttoliike on käynnissä, ei maaseutu tyhjene vielä pitkään aikaan. Meidän tulee olla siellä erittäin hyvin läsnä ja luoda uskoa tulevaisuuteen myös syrjempänä.

Onko tarkoitus jatkaa Ylen viihteellistä linjaa?

Tämä on vähän hankala kysymys. Meille opetettiin vastaamaan toimittajakoulussa tähän kysymykseen. On olemassa älykästä viihdettä. Minun lempiohjelma on radiossa Tohtori Raimo. Se on esimerkiksi älykästä viihdettä, synnyttää ajatuksia. Sellaisella on paikkansa. Mutta eivät uutiset saa olla viihdettä. Uutiset ovat lähtökohtaisesti aina erittäin vakavia. Joskus joku uutinen voi olla vähän hassu, mutta kyllä sen pitää aika harvinaista olla Ylen annissa.

Oletko koskaan jättänyt uutista julkaisematta journalistisista syistä?

Kyllä. Esimerkiksi jos juttu perustuu yhden lähteen tietoihin, se on saattanut jäädä julkaisematta, koska juttu on voinut olla niin hutera. Ei tällaisia tapauksia paljon ole. Yleensä prosessi menee niin, että pyydän toimittajaa kaivamaan vielä vähän lisää lähteitä. Saattaa olla, että aika muuttaa jutun julkaisukelpoiseksi, mutta joskus joutuu vetämään myös jutun pois. Kaiken journalismin tulee olla tutkivaa. Vierastan vähän tutkivan journalismin ryhmiä, koska ne saattaa alkaa elää omaa elämäänsä. Jos on erillisiä ryhmiä, en ole niiden tehosta varma.

Onko suunnitelmissa hankkia Mestareiden liigan takaisin Ylelle?

En tiedä tästä alueesta vielä mitään. Olisi hauskaa, jos se jatkuisi vielä Ylellä. Mutta en osaa ottaa vielä kantaa.

.
.